Buitenland
NOS

Kaapverdië is malariavrij, hoe kregen ze dat voor elkaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaapverdië is malariavrij, hoe kregen ze dat voor elkaar?

Kaapverdië is malariavrij. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt de muggenziekte er niet meer verspreid. Kaapverdië is het 43e land wereldwijd dat officieel malariavrij wordt verklaard.

"Het is natuurlijk een lastige ziekte om uit te roeien", zegt malaria- en muggenexpert Bart Knols. "Het is een parasiet die wordt overgedragen door muggen."

"Zodra je een persoon hebt die zo'n land binnenkomt en wordt gebeten door lokale muggen, dan kan de zaak zo weer opnieuw beginnen. Dat is ook al twee keer gebeurd. Dit is eigenlijk de derde keer dat Kaapverdië malariavrij wordt verklaard."

Laag insecticide op muren

"Het is een pakket van maatregelen wat je dan uitrolt. Je zorgt er onder andere voor dat je die muggen goed bestrijdt. Kaapverdië heeft dat gedaan door twee keer per jaar op de binnenmuren van huizen een laag insecticide aan te brengen."

"Zodra muggen daarop gaan zitten, pikken ze een dosis op die hen doodt". legt Knols uit. "Dat was een belangrijke factor."

'Te weinig geld'

"Met de malariabestrijding kampen we met een aantal problemen. Er is zoals altijd te weinig geld. Er is op jaarbasis iets van 3,5 miljard dollar beschikbaar wereldwijd voor de bestrijding van malaria", weet Knols.

"Dat is minder dan de helft die we nodig zouden hebben om het echt goed te kunnen doen. Dat betekent dat ieder land zo'n beetje halfzacht het probleem aan het aanpakken is en dat de evolutie de kans krijgt om je in te halen."

"Als je malariaparasieten hebt en je zorgt er niet voor dat je er echt vanaf komt, dan gaan ze op een gegeven moment gewend raken, lees resistent worden tegen de medicatie die we mensen geven", aldus Knols.

NOS Met het Oog op Morgen 15 januari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie