Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Podcast Kennis & Co: 'Nobelprijs voor technologie van coronavaccins is pas het begin'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Kennis & Co: 'Nobelprijs voor technologie van coronavaccins is pas het begin'

De Nobelprijs voor de Geneeskunde ging deze week naar Katalin Karikó en Drew Weismann van de Universiteit van Pennsylvania in de VS. Zij ontwikkelden de technologie die achter de coronavaccins zit. "Er komen nog veel meer toepassingen met deze technologie aan", zegt biomedisch technoloog Roy van der Meel in de podcast Kennis & Co.

#22 - Wat we nog meer kunnen verwachten van de Nobelprijswinnende mRNA-technologie - Kennis & Co

Pas vlak voor de bekendmaking van de Nobelprijs worden de winnaars op de hoogte gebracht. De man van Katalin Karikó nam de telefoon op toen het Nobelprijs comité belde. Direct na dit belletje bracht Karikó haar collega Drew Weismann op de hoogte dat ze samen de Nobelprijs voor de Geneeskunde hadden gewonnen.

Een verrassing was dit niet voor hun vakgenoten. Sommigen hadden de Nobelprijs zelfs al eerder verwacht voor dit duo. Ook onderzoeker bij de TU Eindhoven Roy van der Meel was niet verbaasd.

Quote

Het is een ontzettende revolutie. Het is pas het begin voor deze technologie in de geneeskunde

Roy van der Meel - biomedisch technoloog TU Eindhoven

Zelf werkt hij aan nanovetbolletjes. Dit zijn hele kleine bolletjes van vet die onderdeel zijn van het vaccin. Ze zorgen ervoor dat het vaccin niet direct wordt afgebroken door het lichaam.

Andere medicijnen

De mRNA-technologie van Karikó en Weismann werd in eerste instantie bedacht voor medicijnen tegen kanker. "Bij het coronavaccin wordt je lichaam getraind om een bepaald eiwit van een virus aan te vallen", zegt Van der Meel. "Maar op die manier kan je ook een specifiek eiwit van een kankercel aanvallen."

Niet alleen voor kanker, maar ook voor andere ziekten kan met de Nobelprijs-technologie medicijnen ontwikkeld worden. "Denk aan gentherapie, het aanpassen van het DNA, daar zitten een hoop interessant toepassingen aan te komen", aldus Van der Meel.

Kennis & Co is de wetenschapspodcast van de NOS en NTR. Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze praat je deze week bij over het nieuws rond de Nobelprijzen.

Gerelateerde podcast

Kennis & Co

Kennis & Co

Ster advertentie
Ster advertentie