Binnenland
KRO-NCRV

Wat is beter: groente uit blik, glas of stazak?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is beter: groente uit blik, glas of stazak?

Wie bewuster wil leven, wisselt vlees af en toe in voor bonen, linzen of kikkererwten. Maar kun je die nou het beste eten uit een glazen pot, aluminium blik of plastic stazak? Spraakmakers zoekt het uit.

Wat is beter: groente uit blik, glas of stazak?

Video niet beschikbaar

Spraakmakers-verslaggever Marielle Beers duikt de keuken in met Paulien van der Geest van kenniscentrum Milieu Centraal.

Ingevlogen groente

Het állerbeste is groente eten van het seizoen, zegt Van der Geest. "Zoals veel mensen wel weten zijn groenten uit het seizoen van een volle akker in Nederland of omstreken een goeie keuze." Dat is ook het moment dat fabrikanten potjes, blikken en zakken vullen. Buiten het seizoen kun je dus prima daarvoor kiezen.

"Het voordeel is dat je niet uit hoeft te wijken naar groente die uit een kas komt, die gestookt wordt op fossiele brandstoffen. Of nog erger: dat je uit moet wijken naar groente of fruit dat ingevlogen wordt. Want dat is echt een niet duurzame keuze."

Fan van de stazak

De verpakking maakt niet veel uit, zegt Van der Geest. "Of het nou pot, blik of diepvries is, dat maakt niet zoveel uit. Als je maar niet kiest voor groenten die worden ingevlogen."

Alhoewel ze wel erg fan is van de stazak. "Grappig genoeg heeft die verpakking de minste milieudruk. En het leuke is: er zitten heel vaak mixen met linzen of bonen in." Dan snijdt het mes aan twee kanten. "Wat sommige mensen wel weten, is dat we eigenlijk wat vaker moeten kiezen voor plantaardige eiwitten. En bonen en linzen zijn hele goeie plantaardige eiwitten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie