Binnenland
KRO-NCRV

Amsterdamse overlast: 'Ik gebruik kattenbakkorrels om uitwerpselen weg te halen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdamse overlast: 'Ik gebruik kattenbakkorrels om uitwerpselen weg te halen'

Dronken, kotsende en zelfs op de straat poepende toeristen: inwoners van de Amsterdamse binnenstad zijn de overlast meer dan zat. Amsterdammer Bert Nap heeft zelfs een zak kattenbakkorrels naast zijn deur staan om ’s ochtends de uitwerpselen op te kunnen ruimen, vertelt hij bij Spraakmakers.

Bert Nap en David Hielkema over 'Stay away'

Stay away!

De gemeente Amsterdam probeert met filmpjes onder de noemer 'stay away' de relschoppende toerist te waarschuwen voor de gevolgen en ze daarmee te weren uit de binnenstad. Bert Nap vraagt zich hardop af of dit wel gaat helpen. "Toeristen blijven naar Amsterdam komen en daar kunnen ze helemaal losgaan", aldus Nap. "Het is bij de overlastgevers ook vaak de groepsdruk die ze zover krijgt."

Poep op de stoep

Het gevolg: lallende en kotsende toeristen bij Nap in de straat. En soms gaan ze wel heel ver. Bijvoorbeeld wanneer Nap 's ochtends zijn deur opendoet en ziet dat één van de dronken passanten in de straat heeft gepoept. "Bij de deur heb ik nu een zak korrels voor de kattenbak staan om dit op te ruimen."

Quote

De winkels zijn gericht op toeristen, en ik ga bij mij om de hoek natuurlijk geen badeendjes kopen

Bert Nap

Souvenirs en badeendjes

De overlast in de binnenstad van onze hoofdstad is de afgelopen decennia blijven groeien. Bert Nap woont er nu al zo’n veertig jaar en zag zijn stad veranderen. "Het was altijd een redelijk levendige buurt, met lokale winkeltjes waar je als buurtbewoner gemakkelijk naar binnen kon stappen." Maar zelfs dat is er voor de Amsterdammers in de buurt niet meer bij. Nap: "De winkels zijn nu gericht op toeristen. En ik ga bij mij om de hoek natuurlijk geen souvenirs en badeendjes kopen."

Erotisch centrum

De gemeente probeert door onder meer campagnes als 'stay away' nu paal en perk te stellen aan de overlast. Ook is de Amsterdamse gemeente van plan de sekswerkers op De Wallen te verplaatsen naar een groot erotisch centrum elders in de stad.

Dat stuit in Amsterdam-Noord en Zuid op veel protest. "Ik snap de zorgen van de mensen daar", zegt Parool-verslaggever David Hielkema. "Maar het zou voor de binnenstad heel goed zijn om het probleem te spreiden." Dat het grote erotische centrum er komt sluit Hielkema dan ook zeker niet uit, aangezien een groot deel van de gemeenteraad het eens is met het plan.

Toeristische attractie

Volgens Nap zijn De Wallen inmiddels verworven tot een toeristenattractie, waardoor inwoners van de binnenstad nu met de gebakken peren zitten. "Als ik vroeger mijn Ome Jaap op De Wallen tegenkwam, had hij wat uit te leggen op de verjaardag, maar tegenwoordig neem je je vriendin er mee naartoe."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie