Binnenland
MAX

Stay Away, Britse toeristen: Amsterdam wil af van imago 'seks, drugs en rock-'n-roll'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stay Away, Britse toeristen: Amsterdam wil af van imago 'seks, drugs en rock-'n-roll'

Amsterdam begint deze week met de online campagne 'Stay away'. Bedoeld om vooral overlastgevende jonge Britse toeristen te weren. Die komen over het algemeen vooral voor de wiet en om zich vol te laten lopen. Als deze Britten online zoeken op termen 'cheap hostel Amsterdam' of 'pubcrawl Amsterdam', krijgen ze een waarschuwing wat de gevolgen van overlast kunnen zijn.

Video niet beschikbaar

Marco van Hoek, adviseur stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling snapt dat Amsterdam er alles aan doet om z’n boodschap aan te passen: "De stad wil niet meer de stad van seks, drugs en rock-'n-roll zijn, maar een stad waar je cultuur kan proeven en een gezellig gezinsweekendje kan beleven", vertelt hij in Villa VdB.

Het verhaal achter de city slogans

audio fragment
Het verhaal achter de city slogans

Het verhaal achter de city slogans

Zolang het aanbod voor de Britse toeristen hetzelfde blijft, zal de slogan weinig helpen, denkt Van Hoek. "Goedkope vluchten, goedkope hotelletjes, kroegen, coffeeshops en rooie lichtjes: de aantrekkingskracht blijft. Het gaat erom dat je je imago van de stad waar alles mag, wil afbouwen naar een stad waar je bewust naar toe gaat. Dat kan je doen door campagnes, maar het is sterker dat als die Britten hier naar toe komen, ze op een plein staan en nergens een coffeeshop zien. Dan gaan ze gelijk weer terug!"

Toeristen spreiden naar het noorden en oosten van het land, werkt wel. Maar niet voor de groepen die overlast veroorzaken zegt Van Hoek: "Die zijn helemaal niet op zoek naar iets buiten Amsterdam. Jongeren die komen voor de seks, drugs en rock en roll krijg je niet naar Eindhoven of zoiets. En andersom zit die stad niet te wachten op jongeren die overlast veroorzaken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie