Podcast
Ongehoord Nederland

Anton van Schijndel (FVD): is Amsterdam nog wel Amsterdams genoeg?

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Anton van Schijndel (FVD): is Amsterdam nog wel Amsterdams genoeg?

Na twee stille coronajaren kampt onze hoofdstad weer als vanouds met 'overtoerisme'. Ook blijkt het werk aan bruggen en kades duurder dan gedacht, is het nog altijd tobben met de veiligheid en blijft de middenklasse de stad verlaten. In de 29ste editie van Ongehoord Nieuwscafé legt het Amsterdamse gemeenteraadslid Anton van Schijndel (FVD) uit hoe het beter kan. "Burgemeester Halsema is te gevoelig voor Den Haag. Maar ze is rechtstatelijker ingesteld dan haar partij." Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#29 - Anton van Schijndel (FVD): Is Amsterdam nog wel Amsterdams genoeg? - Ongehoord Nieuwscafé

Import-bestuurders

Anton van Schijndel (62) is een geboren en getogen Amsterdammer. De hoofdstad, herinnert hij zich, was in zijn jonge jaren veel "Amsterdamser" dan nu. "Diversiteit heeft prachtige voordelen. Maar er waren vroeger minder misverstanden. Je moet nu allerlei gevoelige tenen ontzien. Daardoor zijn Amsterdammers zakelijker geworden en minder communicatief."

Veel hoofdstedelijke bestuurders zijn tegenwoordig 'import'. Zo zat in het vorige college van B en W geen enkele geboren Mokummer. "Het hoort bij de technocratische tendens waar het openbaar bestuur aan lijdt," meent Van Schijndel. “Iedereen is inwisselbaar, we hebben gewoon beleidsmakers nodig, daar kun je een opleiding voor volgen, klaar. Het lokale Umfeld is niet echt in tel. Het gaat om gaatjes vullen."

Feesttoeristen

Net als voor de coronacrisis wordt de binnenstad van Amsterdam weer gedomineerd door feesttoeristen, vaak apestoned of straalbezopen. Joelend en kotsend maken deze toeristen met name het Wallengebied onveilig. "De maatschappelijke kosten zijn voor de stad veel groter dan de inkomsten," zegt Van Schijndel. "Het gaat om mensen met een heel smalle beurs, vaak jongeren. Amsterdam moet gaan voor kwalitatief hoogwaardig toerisme. Dat kan door bijvoorbeeld de toeristenbelasting anders in te richten."

Femke Halsema

Over Femke Halsema is Van Schijndel opvallend mild. De burgemeester was tijdens de coronacrisis een groot tegenstander van de avondklok. In het Veiligheidsberaad heeft ze zich op dit punt te veel gevoegd naar haar collega’s, meent Van Schijndel. "Ik vind dat de burgemeester te gevoelig is voor wat van hogerhand, uit Den Haag, op ons neerdaalt. Maar Halsema is rechtstatelijker ingesteld dan haar partij. Ze hecht aan een goede relatie burger-overheid."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie