Binnenland
KRO-NCRV

CNV: 'Afbouw steunpakket te snel en te rigoureus'

foto: ANP fotofoto: ANP foto
  1. Nieuwschevron right
  2. CNV: 'Afbouw steunpakket te snel en te rigoureus'

De afbouw van het derde steunpakket voor ondernemers gaat te snel. Dat zegt Piet Fortuin van vakbond CNV bij Spraakmakers. Fortuin vindt het goed dat het derde pakket versoberd wordt, maar "het tempo zoals het nu wordt voorgesteld is veel te snel".

Fortuin reageert daarmee op de stelling Het is terecht dat het steunpakket voor bedrijven wordt versoberd van Stand.nl. Het derde steunpakket voor bedrijven zal waarschijnlijk versoberd worden. Het huidige steunpakket werd geïntroduceerd om te voorkomen dat bedrijven die een groot deel van hun omzet verliezen door de coronacrisis, zouden omvallen. Het gaat dan voornamelijk om bedrijven in de horeca- en evenementenbranche.

Snelheid

De verwachting in Den Haag is dat vanaf 1 oktober noodlijdende bedrijven pas bij 30 procent omzetverlies steun zullen ontvangen, nu is dat nog bij 20 procent omzetverlies. Ook zal de vergoeding voor deze bedrijven lager zijn. Momenteel wordt 90 procent van de salarissen vergoed, bij het nieuwe steunpakket zal dat 70 of 80 procent zijn. Wel zal het makkelijker worden voor bedrijven om werknemers te ontslaan, en het pakket zal tot zomer 2021 doorlopen.

"Wij zitten vanmiddag aan tafel", aldus de CNV-vakbondsman. Hij bedoelt daarmee dat er Den Haag wordt overlegd over het derde steunpakket. "We hebben NOW-regeling één en twee gehad. Het doel was maximaal behoud van werkgelegenheid. Grootste pijnpunt bij dit derde pakket zit bij de snelheid. Ik ga vanmiddag voorstellen, geleidelijk, beheersbaar, en in kleine stapjes." Ook vindt Fortuin de percentages te hoog, hij wil dat er in kleinere stukjes afgebouwd wordt.

Steun gericht op de toekomst

Esther Barendregt, econoom bij de Rabobank vindt het logisch dat er versobering komt in het steunpakket. "Verlenging is absoluut nodig. Het is goed dat die langer zal zijn dan het vorige steunpakket. Tegelijkertijd is versobering een logische stap. Hoe langer de crisis duurt, hoe meer die steun gericht moet zijn op de toekomst en hoe minder op behoud van wat was."

Barendregt: "De wereld verandert intussen ook door. Door corona, maar ook door dingen die al aan de gang waren. Denk aan digitalisering, de energietransitie. Al die dingen vragen dat bedrijven blijven veranderen. In de retail was bijvoorbeeld al een digitaliseringslag en dat wordt door corona versterkt. Mensen bestellen veel meer online. Bedrijven zullen daarin mee moeten om in de toekomst levensvatbaar te zijn. Het is belangrijk dat die steun bedrijven helpt om die verandering door te maken."

Stand.nl: Het is terecht dat het steunpakket voor bedrijven wordt versoberd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie