Carrière in de horeca 'wordt gezien als bijbaan' en heeft een 'hardnekkig imago'
- Nieuws
- Carrière in de horeca 'wordt gezien als bijbaan' en heeft een 'hardnekkig imago'
Veel jongeren hebben een leuke en leerzame bijbaan in de horeca, maar ze blijven er maar zelden hangen. De horeca wordt steeds minder als een echte carrièremogelijkheid gezien, onder andere door de lange werktijden, niet al te hoge lonen en weinig toekomstperspectief. Op zowel het mbo als het hbo ziet men de aanmeldingen voor horecaopleidingen teruglopen. Al dit resulteert in een constant personeelstekort binnen de sector. "De horeca wordt in ons land als een bijbaan gezien, dat is een hardnekkig probleem", zegt René Bogaart, eigenaar van BIG Horeca, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Dat jongeren de horecabranche niet echt als een carrièremogelijkheid zien, blijkt uit een rapport van ABN Amro. Volgens Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, is dit niet per se het geval. "Als je ziet dat er nu meer mensen in horeca werken dan voor corona, denk ik dat we het best goed doen."
Maar zoveel open vacatures?
Toch staan er maar liefst 30 duizend vacatures open. Volgens Vuik komt dat vooral door de krapte op de banenmarkt. "Dat geldt niet alleen voor de horeca, maar voor vrijwel alle sectoren." Vuik stelt dat er maar liefst 500 duizend horecamedewerkers in ons land zijn, waarvan een aanzienlijk deel het inderdaad als bijbaan ziet. "Maar je moet niet vergeten dat deze mensen toch vaak wel 5 tot 10 jaar binnen de sector werken, dat is een kostbaar aandeel waar je goed mee om moet gaan." Vuik vertelt dat het belangrijk is om medewerkers te tonen wat de doorgroeimogelijkheden en kansen zijn binnen de horeca en hen goed op te leiden.
David Kooijker, docent aan de Hotelschool Emmen & Leeuwarden, is het eens met het belang van een goed opleidingstraject. Hij ziet bij zijn scholen de aanmeldingen langzamerhand weer stijgen. "Het vakgebied is breder dan wat biertjes tappen. Het gaat ook over vele functies in vakantieparken en hotels." Kooijker ziet een grote groei in aanmeldingen sinds de opleiding is gaan focussen op werk-leer-trajecten in samenwerking met horecazaken.
Andere tijden
Geesje Duursma, net gepromoveerd als gastvrijheidseconoom en eigenaar van partycentrum de Pleats in Burgum, stelt dat het belangrijk is dat de gastvrijheid ook intern uitgedragen wordt. "Wees net zo meegaand en gastvrij voor je personeel als je dat voor je gasten bent."
Duursma merkt dat het wel wat lastiger geworden is om mensen te vinden. "Mensen werken toch liever op andere tijden, met minder stress." Maar volgens Duursma kunnen medewerkers dankzij innovatie best wat ontlast worden en dienen eigenaren ook begripvol te zijn dat jongere medewerkers flexibel willen zijn in weekenden en met feestdagen. Duursma vertelt dat veel van haar medewerkers minder dan veertig uur werken.
"Een oudere generatie moet het idee van overuren en altijd op zon- en feestdagen te moeten werken los gaan laten", stelt Loek de Graauw, eigenaar van café De Smidse in de Den Bosch. "Je privéleven komt onder druk te staan wanneer je in de horeca werkt. Maar mensen moeten ook gewoon vrij kunnen nemen."
'Je verdient geen pepernoot'
René Bogaart, eigenaar van BIG Horeca, ziet dat werken in de horeca als een bijbaan voor jongeren wordt gezien. "Een hardnekkig imago dat moeilijk weg te poetsen is, gevoed door stigma's zoals dat je geen ene pepernoot zou verdienen en dat je altijd moet werken op zon- en feestdagen. Maar dat is allang niet meer zo." Bogaart stelt juist op zoek te zijn naar oudere medewerkers die binnen de sector willen blijven en hoopt mensen te inspireren door te laten zien dat de horeca wel degelijk een toekomstperspectief kan bieden.
Geef jouw school op!
Ben jij leraar en lijkt dit je wat voor bij jou op school? Of misschien ben je schoolleider en deel je onze ambitie? Of vind jij dat dit op de school van jouw kinderen moeten worden geprobeerd? Geef ‘jouw’ basisschool dan nu op.