Binnenland
WNL

Vestigingsklimaat Nederland in gevaar: 'Het piept en kraakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vestigingsklimaat Nederland in gevaar: 'Het piept en kraakt'

Met het initiatiefwetsvoorstel maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen kan het Nederlandse vestigingsklimaat zomaar eens een flinke dreun te verwerken krijgen. Grote bedrijven als Boskalis dreigen het land te verlaten. "We moeten dat bericht heel serieus nemen en ervoor zorgen dat dit niet gebeurd", zegt Tweede Kamerlid Jan Klink bij WNL Haagse Lobby.

Het wetsvoorstel houdt in dat bedrijven zelf verantwoordelijkheid moeten nemen als er ergens in de bedrijfsketen misstanden plaatsvinden. Voor veel bedrijven is die wet een doorn in het oog, dus dreigen zij Nederland te verlaten.

Vestigingsklimaat in gevaar

Klink neemt de berichten zeer serieus, maar ziet Nederland nog steeds als goed land om je als bedrijf te vestigen. "Op het lijstje van concurrerende landen scoort Nederland nog steeds goed. We zitten structureel in de top vijf", vertelt Klink. "Wij hebben geografisch gezien een goede ligging, de infrastructuur is op orde en wij hebben goed opgeleide mensen. Maar toch piept en kraakt het."

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf ondernemers zich zorgen maakt over het vestigingsklimaat. "Het is heel erg om zoiets te horen. Dat moet je serieus nemen en kijken waar dat aan ligt."

'Nieuwe toon aangeslagen'

Financieel journalist bij De Telegraaf Martin Visser vindt dat ondernemers die dreigen Nederland te verlaten "geen klassieke manier van lobbyen" is. "Het is een nieuwe toon die is aangeslagen." En rechtvaardig ook vindt Visser. Hij wijst naar het eerdere vertrek al van Shell en Unilever.

"Wat steekt bij heel veel van dit soort bedrijven is een aantal concrete verslechteringen van het vestigingsklimaat die men ziet." Daarnaast leeft er volgens Visser ook een "verslechterd sentiment" in de politiek en de samenleving.

Hij legt uit: "Het gevoel van dat Shell en Unilever zijn vertrokken ons niks doet. Dus 'rot dan maar op'. Die sfeer ontstaat er bij sommige politieke partijen en dat steekt ontzettend. Dan krijg je een emotie waarin gedreigd wordt met zo'n vertrek."

'Wij vertrekken niet'

Of Verstegen Spices & Sauces BV ooit Nederland gaat verlaten? "Nee echt niet", verzekert Chief Sustainability Officer Marianne van Keep. "Wij gaan zelfs geen stap uit Rotterdam zetten."

Weggaan heeft weinig nut in de ogen van Van Keep. "Je wordt altijd achterhaald of ingehaald. Blijf hier, los het hier op."

Vestigingsklimaat Nederland in gevaar: ‘Het piept en kraakt’ (23 januari 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie