Achtergrond
WNL

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

foto: anpfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden? Die vraag stuurde luisteraar Aart Goedegebuur uit Ede deze week naar de WNL-Misdaadlijn, en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.

Ontwikkelingspsycholoog en pedagoog Kirsten Buist geeft aan dat er inderdaad aanwijzingen zijn dat later geborenen een grotere kans hebben op crimineel gedrag.

Uit literatuur blijkt namelijk dat eerstgeborenen net iets meer bescherming krijgen. Dat zit zo: voordat een jonger broertje of zusje wordt geboren is de aandacht onverdeeld. In de meeste situaties gaat er logischerwijs meer tijd, geld en aandacht naar de oudere broer of zus. Verder scoren eerstgeborenen volgens Buist vaak hoger op zorgvuldigheid en emotionele stabiliteit, eigenschappen die mensen ook beschermen om niet in crimineel gedrag te vervallen.

Buist benadrukt wel dat opvoedstijl, hoe het gezin functioneert, schooluitval en criminele vrienden sterker samenhangen met criminaliteit.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie