Economie
WNL

Voormalig DSM-topman Sijbesma: extra beloning 'niets raars aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig DSM-topman Sijbesma: extra beloning 'niets raars aan'

Voormalig DSM-topman en huidig erevoorzitter Feike Sijbesma vindt de extra beloning van 2,2 miljoen euro die hij in 2016 in zijn pensioenpot ontving "best rechtvaardig". Dat zei hij vrijdagochtend in Sven op 1. Sijbesma reageert op het onderzoek van NRC naar het pensioenfonds van DSM, dat vrijdagochtend werd gepubliceerd.

Sven op 1

Volgens het dagblad worden de achterblijvende pensioenen van de deelnemers in het fonds mede veroorzaakt door lage afdrachten van het moederbedrijf. De enige werknemer die een extra storting in zijn pensioenpot ontving was Sijbesma, destijds CEO van het bedrijf. Sijbesma noemt het tegenover Sven Kockelmann "meer een compensatie in remuneratie".

'Ik werd onderbetaald'

Sijbesma vertelt: "Ik werd onderbetaald ten opzichte van het eigen beleid van DSM, dat een bepaald beleid heeft op basis waarvan ze de CEO betalen en daar zat ik ver onder."

Volgens Sijbesma besloot de Raad van Commissarissen op een gegeven moment dat compensatie op zijn plaats was. "Uiteindelijk is besloten om dat bedrag niet direct aan mij te geven, maar in mijn pensioenfonds te stoppen om het langetermijnelement te benadrukken."

De oud-DSM topman - die bekend staat om zijn pleidooi voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemerschap - vindt niet dat de beloning schuurt met zijn standpunten. "Het is best rechtvaardig om iemand te belonen volgens het eigen beleid. Daar zit niets raars in", aldus de Sijbesma vanuit Davos.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie