Buitenland
WNL

CDA'er Bontenbal over het sturen van extra wapens naar Oekraïne: 'Het is ook onze oorlog'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA'er Bontenbal over het sturen van extra wapens naar Oekraïne: 'Het is ook onze oorlog'

Nederland stuurt twee patriot-lanceerinstallaties en meerdere raketten naar Oekraïne voor de strijd tegen Rusland. “Zelfs F16’s moeten we later niet uitsluiten”, zeiden minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra en premier Mark Rutte gezamenlijk na een ministerconferentie.

Het werpt de vraag op: hoeveel en hoelang gaat Nederland bijdragen aan de oorlog in Oekraïne?

Dat antwoord is moeilijk te geven, reageert CDA-Kamerlid Henri Bontenbal in WNL in de Kantine. “Aan het begin van de oorlog hadden we niet verwacht dat minister Hoekstra zou zeggen: we sturen er mogelijk ook F16 heen.” Die beslissingen neem je per stap, volgens Bontenbal, “want je kunt niet doorbereken tot hoe ver je gaat.”

Energierekening

“Je ziet ook wat er op het spel staat,” vervolgt hij. “Het is niet gratis om niets te doen, bovendien raakt de oorlog ons al in onze energierekening. De oorlog gaat volgens Bontenbal over democratie en vrijheid aan de Europese grens: “Het is ook onze oorlog.” Hij verwacht niet dat Rusland genoegen zal nemen met Oekraïne, als het zover komt. “Het gaat over een agressor die meer zal willen dan dat land. Als je het niet stopt, dan gaat het door.”

WNL In de Kantine

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie