Binnenland
BNNVARA

Schoolreis naar het buitenland: ga met de trein, niet met het vliegtuig

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolreis naar het buitenland: ga met de trein, niet met het vliegtuig

Voor veel middelbare scholieren is het het leukste onderdeel van hun schoolcarrière: de buitenlandse schoolreis. Dat geldt ook voor Merel Vermeer, leerling van het Vossius gymnasium in Amsterdam. Het enige probleem is dat haar school met het vliegtuig gaat, en dat wil Merel niet. Vroege Vogels sprak met haar op centraal station te Amsterdam, want: die schoolreisjes, waarom gaan die niet met de trein?

Treinen in plaats van vliegen

Nu de coronacrisis het weer enigszins toelaat doen veel scholen hun best om buitenlandreizen te organiseren. Voor veel gymnasiumscholieren betekent dat, dat ze weer op klassieke reis naar Rome kunnen gaan. Dat gaat vaak met het vliegtuig, en dat is niet duurzaam. "Een vliegtuig is zoveel slechter voor het klimaat dan de bus of trein", zegt Merel, "en bovendien vinden veel scholieren het samen in de bus zitten het allerleukste van de reis."

Door middel van crowdfunding heeft ze binnen een dag geld bij elkaar verzameld om met haar vader met de trein te gaan. En zo was ook meteen het gesprek geopend op school. Dat haar school ook nog altijd met het vliegtuig naar Parijs en Londen gaat, vindt ze "gewoon heel raar, Parijs is bij uitstek een stad die je met de trein kunt bezoeken."

Fridays for Future

Jongerenorganisatie Fridays for Future wil dat meer scholen volgen en zet scholieren aan hetzelfde soort protest te voeren als Merel. Op hun website komt een stappenplan te staan over hoe je je school kunt overtuigen niet meer te vliegen.

Het Vossius gymnasium laat weten dat ze de mogelijkheden onderzoeken om samen met de andere gymnasia vanaf volgend jaar met een (eventueel gehuurde) trein naar Rome te gaan.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie