Binnenland
BNNVARA

Met waterzijdig inregelen kun je tot 10 procent op energierekening besparen

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Met waterzijdig inregelen kun je tot 10 procent op energierekening besparen

Wie zijn cv-installatie waterzijdig laat inregelen, kan tot 10 procent op zijn energierekening besparen. In deze tijd van hoge gasprijzen kan dat dus behoorlijk oplopen! Maar wat is dat precies, waterzijdig inregelen? Joep van de Ven van CV-tuning legt het uit in Vroege Vogels.

Waterzijdig inregelen is "het goed verdelen van de waterhoeveelheden over de hele installatie. Bij 98% van de bestaande cv-installaties is dat niet het geval", vertelt Van de Ven. Bij de aanschaf van een nieuwe ketel is de installateur nu verplicht de cv wel in te regelen, maar dat gebeurt dan dynamisch. De 'oude' manier heet statisch inregelen en levert volgens Van de Ven veel meer besparing op.

Water verdelen

"Stel je voor je bent op een kazerne, je hebt daar 50 wasbakken op een rij waar de soldaten zich wassen", verduidelijkt Joep van de Ven. "Het water gaat van links naar rechts langs die wasbakken. Als je niks doet, pakt de eerste wasbak in het systeem alle water en uit de kraan achterin komt nog maar een druppeltje. Dus die eerste kraan moet je zo klein maken dat er met de waterdruk net zo'n mooie straal uitkomt als de tweede. Die maak je ook weer kleiner enzovoort, zodat er overal evenveel water uitkomt. Dat is eigenlijk mijn werk, niks meer dan een stiftje aanbrengen in de verwarmingsbuis, of de opening van de kraan verkleinen."

foto: Henny Radstaak

Joep van de Ven aan het werk

'Elke monteur zou dit moeten kunnen'

Als de installatie eenmaal waterzijdig is ingeregeld, kan de ketel zachter branden en de temperatuur 's nachts omlaag. Als je dan ook nog de maximale watertemperatuur - die vaak te hoog staat - verlaagt ,ga je enorm besparen. Juist voor hybride cv-installaties die ook met een warmtepomp draaien of met een waterpomp alleen werkt een waterzijdige balans heel goed.

"Elke monteur zou dit moeten kunnen", vindt Van de Ven. Hoe zit het met de kosten? "De terugverdientijd is ongeveer 2 jaar", legt hij uit. "Maar je verbetert ook het comfort in huis. Dus waarom doen we dit niet met z'n allen? Mijn droom zou zijn dat iedereen z'n cv waterzijdig laat inregelen."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie