Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Wordt Nederland voorloper op het gebied van waterstof?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Nederland voorloper op het gebied van waterstof?

Vandaag opent in Groningen de eerste testlocatie voor waterstof van Nederland. Wordt Nederland een waterstofland? In Vroeg! bespreekt Bard van de Weijer, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant, de haalbaarheid van waterstof in Nederland.

Bard van de Weijer over waterstof

Bard van de Weijer voorspelt dat waterstof vooral erg belangrijk gaat worden in de chemische industrie, maar het enthousiasme vanuit de overheid is voorbarig.

Het waterstofnetwerk in Groningen is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven om zo kennis op te doen en te ondervinden hoe het is om met waterstof te werken. Het is niet zozeer een revolutionaire stap volgens De Weijer, maar wel een cruciaal onderdeel om de waterstofeconomie die de overheid vaker heeft benoemd van de grond te krijgen.

Toch nog niet zo groen

Het overgrote deel van waterstof dat in Nederland gebruikt wordt, wordt met aardgas gemaakt. Op dit moment wordt er nog enorm veel CO2 uitgestoten bij het maken van waterstof. Daarnaast is het opslaan van waterstof erg lastig, waardoor er de komende jaren nog maar nauwelijks ‘groene’ waterstof zal zijn. Er zijn flinke investeringen nodig om dit waar te maken.

Daarnaast speelt de kwestie van zeggenschap en eigendom. De overheid werkt samen met grote bedrijven en multinationals om de waterstofeconomie te verwezenlijken. Onduidelijk is alleen wie over welke deel van het proces eigendomsrecht krijgt.

Van de Weijer ziet zelf toekomst in industriële waterstof, die olie kan gaan vervangen. Wanneer deze toekomst aanbreekt, is nog onduidelijk. De investeringen die nodig zijn, waar het nodige geld vandaan komt en vooral waar de arbeidskrachten hiervoor gevonden kunnen worden, zijn uitdagingen waar eerst antwoord op gevonden moet worden voordat er grote stappen richting de waterstofeconomie in Nederland gemaakt kunnen worden.

In de volledige uitzending hoor je meer over wat waterstof precies is, hoe andere landen waterstof inzetten en of de voordelen van waterstof zwaarder wegen dan de nadelen.

#12 - Is waterstof de brandstof van de toekomst?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie