Binnenland
BNNVARA

Hoe de otter weer terugkwam in Nederland

foto: Vroege Vogels/O.W.Zijlstrafoto: Vroege Vogels/O.W.Zijlstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de otter weer terugkwam in Nederland

Het is het jaar van de otter, dus het was natuurlijk een kwestie van tijd dat Vroege Vogels en Andere Dieren een aflevering zou wijden aan deze semi-aquatische vriend. In Nederland zien we de otter steeds meer, maar het is niet altijd een veel geziene gast geweest.

#11 - VVEAD: De opmars van de otter - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Het gaat goed met de otter! De Zoogdiervereniging heeft dan ook een feestje te vieren, want 2021 is het Jaar van de Otter. De opmars van dit dier wordt gezien als de kroon op het werk van het herstel van natte natuurgebieden en de verbetering van de waterkwaliteit.

Comeback van de Otter

In 1988 was de otter verdwenen uit Nederland, door slechte waterkwaliteit en omdat er meer verkeer kwam. Maar in 2002 werd hij weer uitgezet en nu komt hij op steeds meer plekken voor!

Otter is 'semi-aquatisch'

De visetende otter is een heel goede zwemmer. Je krijgt hem zelden te zien, maar als je luchtbelletjes in het water ziet, zou het goed kunnen dat de otter daar aan het zwemmen is. Hij komt voor op plekken waar veel eten (lees: vis) zit. Vooral snoek, baars, paling en zalm staat op z’n menu.

De otter is een ‘semi-aquatisch’ dier: hij zit namelijk ook op de oever. De otter gebruikt z’n staart als roer, en hij kan uitstekend zien onder water. In troebel water gebruikt hij ook z’n snorharen om trillingen op te vangen, en voelt als het ware waar de vissen zitten. Als de buit eenmaal binnen is, sleept hij die mee naar de kant of naar het wateroppervlak, waar hij zijn maaltje opsmikkelt.

Otters in Nederland

In aflevering 11 van de podcastserie Vroege Vogels en Andere Dieren praten Anneke Naafs en Auke Florian Hiemstra over de otter. Niet alleen Elze Polman van de Zoogdiervereniging is te gast, maar ook Addy de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland vertelt over een bijzondere relatie die hij met een otter heeft gehad en over hoe hij persoonlijk in Oost-Europa otters is gaan vangen om die in Nederland weer uit te zetten.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie