Binnenland
BNNVARA

Loeiende koeien praten wel degelijk met elkaar

foto: Vroege Vogels/Jeanet1foto: Vroege Vogels/Jeanet1
  1. Nieuwschevron right
  2. Loeiende koeien praten wel degelijk met elkaar

Taal van koeien, is dat alleen maar loeien? Zeker niet, vertelt hoogleraar Leonie Cornips in de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. "Het klinkt voor de leek allemaal hetzelfde, dat korte of lange geloei van de koe. Maar ze hebben allemaal verschillende geluiden."

#9 - VVEAD: Wat zegt de koe als ze loeit? En doet de stier er eigenlijk wel toe? - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Koe is de baas van de kudde

Wilde runderen zie je in veel van onze natuurgebieden rondlopen. Rund is de algemene term voor koeien, stieren en ossen. Als de runderen vrij rondlopen in een kudde dan is een koe de baas. Het is een is matriarchaat, kortom: een koe heeft de leiding. Stieren hebben daarentegen geen geen rol in de groep. Het zijn natuurlijk imposante dieren die belangrijk zijn voor voortplanting, maar daar houdt het op.

Het is een matriarch, net als bij olifanten. De vrouwelijke leden van de kudde blijven altijd in de familie, vanaf hun geboorte. Ze blijven dus hun hele leven bij hun moeder. De mannen blijven zo’n anderhalf jaar bij hun moeder en worden dan goed opgevoed door moeder en de tantes. Daarna gaat hij naar een stierengroep en daar wordt hij nogmaals opgevoed.

Wilde koeien zijn zo verschillend

De stierengroepen zijn territoriaal, die leven in een bepaald gebied en daar blijven ze. De koeien trekken rond, langs die stierengroepen. Dat doen ze om inteelt te voorkomen.

Tanja de Bode van FREE Nature trekt dagelijks op met de wilde koeien en vindt ze fascinerend: "Ze zijn zo verschillend. Hun leven in een kudde is wel ongeveer gelijk maar als je ze goed bestudeert dan zie je bijvoorbeeld kleine verschillen in de omgang met elkaar, zo zijn Schotse Hooglanders minder lijfelijk met elkaar en zijn Rode Geuzen wat kleffer en de waterbuffels leven helemaal dicht bij elkaar, prachtig om te zien die variatie."

De taal van koeien

Hoogleraar Leonie Cornips is er heilig van overtuigd dat ook dieren een taal kennen. Als taalkundige doet zij sinds enkele jaren onderzoek naar de taal van de koe: "Het klinkt voor de leek allemaal hetzelfde, dat korte of lange geloei van de koe. Maar ze hebben allemaal verschillende geluiden. Als de koe haar kalft roept doet ze dat op een andere manier dan als ze de boer begroet. En als koeien in een open stal leven groeten ze minder dan koeien in een dichte stal."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie