Binnenland
KRO-NCRV

Nieuwe dagboek-app voor patiënten: 'Had geen zin om 30 keer te appen: ik heb weer kanker'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe dagboek-app voor patiënten: 'Had geen zin om 30 keer te appen: ik heb weer kanker'

Moeder en dochter Pien de Ruig en Tess van Logtestijn ontwikkelden de app 'Stamps', waarmee mensen hun naasten en geïnteresseerden op de hoogte kunnen houden van hun ziekteproces. "Ik had geen zin om 10, 20, 30 keer te zeggen: ik heb weer kanker", zegt De Ruig bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Ruig herstelde onlangs voor de derde keer van borstkanker, en daarover berichten naar naasten en geïnteresseerden bleek steeds een uitdaging. "De eerste keer was in 2000. Toen hadden we nog geen mail, geen apps. Ik weet dat mensen mij gingen bellen. De kinderen waren klein en hoorden de hele dag 'mamma ziek, mamma kanker.' Ik vond het niet prettig. Dus ik denk dat ik ’s avonds terugbelde, ik weet het niet goed meer."

Meer regie

De tweede keer was in 2018. "Toen maakte ik van die pdf-bestandjes." In 2021 volgde opnieuw de diagnose borstkanker, en De Ruig kreeg wederom veel berichtjes en telefoontjes van familie, vrienden en collega’s. "Ik heb geen zin om de hele dag te kopiëren en plakken. Toen heb ik een andere app gebruikt. En iedereen die vroeg hoe het ging, zei ik: dat kun je daar lezen. Een beetje bot, maar ik had geen zin om 10, 20, 30 keer te zeggen: ik heb weer kanker. Ik wilde met mijn gezondheid bezig zijn."

Het bracht haar en haar dochter Tess ertoe om, samen met wat techneuten, een app te ontwikkelen. Een verschil met bijvoorbeeld een Whatsapp-groep: je houdt meer regie op wie wat leest én mensen kunnen niet eindeloos reageren op een bericht. "Ik had daar echt geen energie voor", zegt De Ruig. Bovendien, en dat verklaart de naam van de app, kun je vanuit Stamps een kaartje versturen.

Veilige plek

De druk om te reageren is er niet, zegt dochter Van Logtestijn ook. "Op Whatsapp krijg je de hele dag appjes." In Stamps kun je alles "op je dooie gemak" lezen, en dat nodigt de schrijver aan om alles "wat breder te verwoorden." Ze omschrijft de app als een "veilige plek" om van je af te schrijven. Het fungeert ook als een dagboek. "Je kunt als schrijver makkelijk lezen hoe het de vorige keer ging."

De app die haar moeder afgelopen jaar gebruikte, een reisblog-app, werkte heel prettig. "Drie jaar geleden had je die twijfel of je wel moest appen of bellen. Nu wist ik precies hoe het ging." Ze voelde zich geruster, zegt ze, en bovendien, omdat ze wist hoe het ging, hoefde ze ook niet steeds te vragen hoe het ging. En konden ze het ook over andere dingen hebben.

Het bracht mij veel

Ook haar moeder is positief. "Ik kreeg lieve berichten, bloemen, kaartjes van mensen van wie ik het echt niet zou verwachten. Er waren mensen die wat verder van mij afstonden, maar wel meelazen. Het bracht mij heel veel om het op deze manier te delen."

Van Logtestijn legt uit dat de app breed inzetbaar is. Denk ook aan wie overgewicht heeft en wil afvallen. "Bij langere, chronische ziektes val je vaak een beetje weg in het dagelijks leven. En de meeste dagen kom je goed over. Maar je hebt ook slechte dagen. Als je omgeving dat weet, kunnen ze je beter helpen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie