Binnenland
NOS

Waarom het rijke Saudi-Arabië bijstandsuitkeringen gaat uitdelen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het rijke Saudi-Arabië bijstandsuitkeringen gaat uitdelen

Saudi-Arabië gaat voor het eerst een bijstandsuitkering geven. Ongeveer de helft van de bevolking zal voortaan iedere maand geld krijgen.

Volgens Arabist Maurits Berger van de Universiteit Leiden zijn er twee belangrijke redenen waarom deze bijstand er nu komt: de bevolking moet de eigen broek leren ophouden, en de koning wil sociale onrust voorkomen.

Rekeningen op de mat

Saudiërs zijn nu nog gewend aan gratis gas, water en licht. Met al het geld wat er met olie wordt verdiend kon dat zonder het volk om een bijdrage te vragen. Maar daar komt nu een eind aan: voortaan krijgen Saudi's een rekening op de mat. Het is een van de maatregelen die het land neemt om minder op de olie-geldstroom te leunen.

"Saudi-Arabië wil dat mensen zelf de broek gaan ophouden."

Het land wil in 2030 zelfs helemaal olie-onafhankelijk zijn, vertelt Berger in Met Het Oog op Morgen." Dat is erg ambitieus. Op dit moment zijn ze voor 90 procent afhankelijk van de olie-inkomsten." Naast de energierekeningen, komt er binnenkort ook btw op producten als energiedrank, frisdrank en tabak. "Dan raak je Saudiërs in het hart."

Geschrokken van de Arabische lente

Een hoop nieuwe kosten dus voor de Saudiërs. De bijstand is volgens de Arabist dan ook vooral bedoeld om mensen te laten wennen aan deze veranderingen. "Ze willen geen sociale onrust, geen gedonder. Het land is enorm geschrokken van de opstanden tijdens de Arabische lente. En ook van IS, waar zoveel Saudi's naartoe gaan. Dus ze zijn heel erg voorzichtig met dit soort maatregelen."

Werken aan de toekomst

Om onafhankelijk te worden van olie moeten er meer dingen veranderen. Berger vertelt dat de koning vooral wil dat mensen weer gaan werken. "De werkloosheid tussen hoogopgeleide Saudiërs is enorm." Op dit moment zijn er grote aantallen gastarbeiders in het land die het werk doen. Die banen moeten weer naar de Saudi's gaan, zegt Berger. "Je krijgt nu ook boetes als je geen Saudiërs in dienst neemt. Aan alle kanten proberen ze hun eigen mensen weer aan het werk te krijgen." Dat is, denkt hij, ook een van de redenen dat vrouwen binnenkort auto mogen rijden. "Het is niet alleen emancipatie, het scheelt ook een hoop buitenlandse chauffeurs: die gaan dan weer terug naar de Filipijnen, India en Pakistan."

Vrouwen aan het wiel?

Vrouwen zullen in de toekomst waarschijnlijk ook gaan werken, denkt Berger. "Zeventig procent van de studenten is vrouw. Dus die zijn allemaal heel erg hoogopgeleid. Dat is kapitaal, daar moet je iets mee."

Ster advertentie
Ster advertentie