Politiek
NOS

Politiek wil vertrouwenspersoon bij elk bedrijf, maar VVD en CDA werken tegen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek wil vertrouwenspersoon bij elk bedrijf, maar VVD en CDA werken tegen

Elk bedrijf moet verplicht een vertrouwenspersoon regelen, hoe klein dat bedrijf ook is. Dat vindt de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, Mariëtte Hamer. De kwestie komt vandaag aan bod in de Tweede Kamer. In het NOS Radio 1 Journaal sprak politiek verslaggever Roel Bolsius met Hamer.

Eén op de zes werknemers krijgt te maken met ongewenst gedrag van collega's of leidinggevenden. De helft van de organisaties heeft geen vertrouwenspersoon om dat bij te melden. De Tweede Kamer spreekt vandaag over een initiatiefwet van GroenLinks om een vertrouwenspersoon te verplichten. Hamer vindt dat die verplichting er moet komen.

"De eerste stap als je dat is overkomen, is toch naar een vertrouwenspersoon gaan: er eens rustig over praten, je verhaal kwijt kunnen en daar erkenning voor krijgen", aldus Hamer. "Dus vertrouwenspersonen zijn ongelofelijk belangrijk."

Uitzondering kleine bedrijven

In de Kamer hebben onder meer de VVD en het CDA nog hun bedenkingen tegen het verplichten van een vertrouwenspersoon. De regeringspartijen zeggen vooralsnog tegen het wetsvoorstel van GroenLinks te gaan stemmen, als er geen uitzondering wordt gemaakt voor kleine bedrijven.

"Dat vind ik een slecht voorstel. Als je daar niet een vertrouwenspersoon hebt, kan je al helemaal nergens met je verhaal terecht. Iedereen kent elkaar. Dat is heel onveilig.", stelt Hamer. "Ik had verwacht dat het in de Kamer heel makkelijk zou gaan, omdat ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland hebben aangegeven voorstander van zo'n wet te zijn. Eigenlijk is iedereen voor."

Samen optrekken

Volgens Hamer kunnen bedrijven met een klein aantal werknemers de vertrouwenspersoon ook wettelijk regelen via bijvoorbeeld een vakbond. "Je kunt dat met elkaar op brancheniveau organiseren. Als je dat met elkaar deelt, dan kost dat ook veel minder geld", zegt Hamer. "Bovendien is het juist interessant voor werkgevers. We weten uit allerlei onderzoek dat een veilige werkvloer tevreden mensen oplevert. Dan gaat ook de productie over het algemeen omhoog."

Hamer: "Laten we niet vergeten dat één op de twee vrouwen en één op de vijf mannen ermee te maken krijgt. Het is een veel groter maatschappelijk probleem dan we dachten. Maar waar ik positief over ben, is dat bewustwording met de dag groeit en dat we er veel over praten, maar we moeten ook iets gaan doen. En daarom is die wet zo belangrijk."

r1jn vertrouwenspersoon

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie