Binnenland
NOSNTR

Jaar na BOOS-aflevering presenteert muziekindustrie taskforce tegen grensoverschrijdend gedrag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaar na BOOS-aflevering presenteert muziekindustrie taskforce tegen grensoverschrijdend gedrag

Het programma BOOS! maakte 1 jaar geleden duidelijk dat er veel grensoverschrijdend gedrag is in de muziekindustrie. Vandaag presenteerde de sector op Eurosonic/Noorderslag een taskforce voor een veiliger werkklimaat.

Muziekindustrie komt met taskforce tegen grensoverschrijdend gedrag

"Wij willen onderzoeken waar de problemen nu precies zitten", vertelt Anne de Jong, directeur van de Nederlandse branchevereniging van de Entertainmentindustrie, in Nieuws en Co. "Zodat wij dan met een grotere groep, organisaties, een soort van coalitie uit de muzieksector een antwoord kunnen vinden."

Urgentie

Annabel Heijen wordt de voorzitter van de taskforce. Voor de lancering van deze taskforce is een vooronderzoek geweest en volgens haar bleek daar uit dat de urgentie voor. Dat zag De Jong ook. "Er kwam eigenlijk uit dat er geen vrouw in de industrie was die geen ervaring had met grensoverschrijdend gedrag. Dat is zeer opvallend, daar waar het toch lang onder de radar is gebleven. Wij zijn blij dat er nu een klimaat is waarbij het toch allemaal 'out in the open' is."

Volgens hem maakt dat het probleem bespreekbaarder "Dan kunnen we ook aan bewustwording werken. De urgentie was groot om met een brede geformeerde taskforce dit aan te pakken."

Onder de radar

Hoe kan het dat grensoverschrijdend gedrag binnen de sector jaren lang ‘onder de radar’ is gebleven? "Blijkbaar zijn er verhoudingen in de sector waar men heel voorzichtig is om hier melding van te maken", zegt De jong. Ook zijn veel mensen bang voor consequenties. "Het is niet makkelijk, het kan eventueel je carrière schaden. Daar moeten we vanaf. We moeten naar een open, transparante en veilige werkomgeving. Waar je goede afspraken met elkaar hebt en waar dit soort gedragingen gewoon niet thuis horen."

De Jong is sinds 2017 directeur van de branchevereniging. Hij heeft al die jaren niet meegekregen dat elke vrouw binnen de muzieksector wel een ervaring heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag. De BOOS-aflevering was dan ook onthutsend voor hem. "Ik heb natuurlijk gezien dat MeToo opkwam en ik heb me toen wel afgevraagd: wanneer gaan er zaken spelen in onze sector? Maar het bleef lang stil. BOOS! heeft het opengegooid en dat was dus nodig", zegt De Jong.

Meerdere Nederlandse zangeressen deelden hun ervaring na de aflevering in een open brief aan de sector. "Vanaf het moment dat de brief plaatsvond, hebben we ook meteen gezegd: hier moeten we meteen op antwoorden en dit is urgent." De Jong heeft daarna ook met een aantal van de zangeressen gesproken. "Ik had twee verhalen gehoord en die waren voor mij meer dan voldoende. Samen met de bestuurders hebben we gezegd: hier moeten we verantwoordelijkheid in tonen, maar we moeten eerst weten hoe diep het zit, waar zit het, waar gebeurt het, hoe breed is het en vanaf daar verder."

Verder

"Het gaat over een stuk bewustwording. Met een gedragscode en de communicatie daaromheen beginnen en verder onderzoek. We starten binnenkort een kwantitatief onderzoek, waarmee we professionals in de sector gaan bevragen en dat willen we volgend jaar ook herhalen", Legt De Jong uit. "Dit is een project voor meerdere jaren om te meten hoe het er voor staat."

"Met workshops, communicatie willen we mensen bewust maken hoe je je wel moet gedragen. Het is voor ons ook niet goed als musici, talenten belemmerd worden in hun ontwikkeling en bloei. Ze moeten kunnen floreren zonder dat ze ergens door gelimiteerd worden of door gedrag misschien wel de sector gedag zeggen."

NC taskforce

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie