Naar homepage
Binnenland

Hoogopgeleiden zijn de slechtste schoonmakers thuis
KRO-NCRV

foto: Pexels, Anna Shvetsfoto: Pexels, Anna Shvets
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogopgeleiden zijn de slechtste schoonmakers thuis

Het leven speelt zich tegenwoordig bijna volledig af in huis en dat geeft ook extra rommel en viezigheid. Huishoudexpert Zamarra Kok ziet dat mensen heel verschillend met hygiëne omgaan. Wat blijkt? Hoogopgeleiden en millennials zijn het viest.

Er zijn volgens Kok veel wetenschappelijke studies gedaan naar schoonmaakgewoontes en personen. Millennials en hoogopgeleiden komen daar niet goed vanaf. Dit heeft volgens haar vooral te maken met opvoeding. "Oudere generaties hebben schoonmaken meer van vroeger meegekregen."

Ook werd er in gezinnen met hoogopgeleide ouders, minder gepoetst door de moeders en vaker door de hulp. "Laagopgeleiden meiden kregen dit vaak nog wel van hun moeder mee. Ze weten misschien niet precies waarom ze bepaalde dingen zo poetsen, maar wel dat ze het moeten doen."

Vaatdoekjes

Uit een wat ouder onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bij hoogopgeleide mensen thuis vaak de smerigste vaatdoekjes lagen. "Dat met hetzelfde doekje nog even de snoet van de labrador werd afgedaan en daarna het aanrecht", vertelt Kok gruwelend.

Corona en schoonmaken

Sinds corona krijgt de schoonmaakexpert vaker de vraag hoe te desinfecteren. In een normale situatie volstaat schoonmaken met zeep. Je wilt namelijk niet alle bacteriën in huis verwijderen, aldus Kok. "Er zijn ook veel bacteriën die we gewoon nodig hebben."

Wanneer een huisgenoot besmet of ziek is en je wilt voorkomen dat ook anderen ziek worden, dan kun je het beste alles wat deze persoon heeft aangeraakt behandelen. Kok: "Wat veel mensen niet weten is dat je eerst moet schoonmaken voordat je kunt desinfecteren.”

Gewone zeep heeft misschien een ouderwets imago, maar volgens Kok is het uiterst effectief om schoon te maken. "Zeep maakt moleculen en virusdeeltjes stuk." Wil je het helemaal grondig aanpakken, dan maak je schoon met zeep of allesreiniger en gebruik je daarna nog een desinfecterend middel zoals alcohol.

Tips voor de vieste plek van het huis

De grootste besmettingshaard in huis, is de keuken. Het aanrecht, maar vooral vaatdoekjes en sponsjes zijn een dankbare bron voor bacteriën.

Kok geeft een aantal tips om je keuken zo hygiënisch mogelijk te houden:

- Spoel je doekjes en sponsjes goed uit. Bacteriën uit etensresten vermenigvuldigen zich binnen 24 uur tot miljarden.
- Leg je vaatdoek en sponsje na het uitspoelen te drogen op de verwarming.
- Ververs je doekjes en sponsjes regelmatig. Het liefst dagelijks.
- Gebruik een spons gemaakt van siliconen.
- Stop de spons mee in de vaatwasmachine (boven de 60 graden) en leg deze daarna op de verwarming..

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie