Binnenland
NOS

Rusland stuurt 755 Amerikaanse diplomaten het land uit

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland stuurt 755 Amerikaanse diplomaten het land uit

755 Amerikaanse diplomaten in Rusland moeten weg. President Poetin wil dat ze voor 1 september het land hebben verlaten. Hij kondigde afgelopen week al aan dat het aantal Amerikaanse diplomaten in het land omlaag moet.

Het is deels een lik-op-stuk-actie van de president, zegt Rusland-correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is een reactie op de nieuwe sancties die zijn afgekondigd door het Amerikaanse Congres. Maar het is ook een verlate reactie op een maatregel die president Obama nog nam op de valreep van zijn presidentschap."

'Het is een reactie op de nieuwe sancties die zijn afgekondigd door het Amerikaanse Congres'

Obama stuurde toen 35 Russische diplomaten weg en liet beslag leggen op twee buitenverblijven die werden gebruikt voor recreatieve doeleinden. "Rusland deed toen niets en Poetin deed er het zwijgen toe, aanvankelijk tot ieders verbazing. Dat was met de kennelijke bedoeling om te kijken hoe de zaken er onder de nieuwe president Trump zouden lopen."

Nu is Rusland tot de conclusie gekomen dat de verhouding met de VS voorlopig niet verbetert. "Daarom is men overgegaan tot deze maatregelen", zegt Groot Koerkamp.

Ster advertentie
Ster advertentie