Binnenland
BNNVARA

Vroege Vogels brengt een ode aan de maan in een speciale uitzending

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vroege Vogels brengt een ode aan de maan in een speciale uitzending

Soms rond en geel iets boven de horizon, dan weer een heldere sikkel hoog aan de hemel of een plotselinge verschijning vanachter de wolken: iedereen is bekend met de maan. Maar hoe goed kennen we ons dichtstbijzijnde hemellichaam nou echt? In een speciale uitzending duikt Vroege Vogels in de ontstaansgeschiedenis en rijke mythologie van de maan en ontdekken we hoe ze het leven op aarde beïnvloedt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Een natuurlijke maan of natuurlijke satelliet is een hemellichaam dat rond een (exo)planeet, dwergplaneet of planetoïde, of eventueel een andere maan draait", zo luidt de definitie van Wikipedia. De meeste planeten in ons zonnestelsel hebben manen: Mars heeft er twee, Uranus vijf n bij Jupiter staat de teller op 95. Onze aarde heeft er slechts één; de maan.

Grote maan, veel invloed

Onze maan is in verhouding tot andere manen in ons zonnestelsel ontzettend groot. Daarmee is haar invloed op de aarde ook relatief groot. De maan zorgt ten eerste voor het getij. Zonder de maan zou de Waddenzee -waarschijnlijk ons belangrijkste natuurgebied- niet bestaan. Ten tweede reflecteert de maan zonlicht, maar telkens in verschillende mate: amper tijdens nieuwe maan tot vrij veel tijdens volle maan. Veel dieren houden daar rekening mee.

Oehoes en leeuwen zijn afhankelijk van maan

Zo zingen oehoes veel meer tijdens volle dan tijdens nieuwe maan. Waarschijnlijk omdat bij verlichte nachten hun witte keelvlek -een belangrijk communicatiemiddel voor oehoes- tijdens het zingen beter zichtbaar is. In Oeganda blijken leeuwen minder succesvol te zijn tijdens nachtelijke strooptochten onder een volle maan, omdat hun prooien hen waarschijnlijk makkelijker opmerken.

Muziek over de Maan

Van melancholische jazz tot gierende rock, de maan heeft vele muzikanten geïnspireerd tot het maken van een compositie. Te veel om voorbij te laten komen in een uur radio! Laat je daarom verrassen door de Spotify playlist met allerlei maanliedjes van verschillende artiesten.

Ode aan de Maan wordt gepresenteerd door Vroege Vogels-verslaggevers Merlijn Schneiders en Gert Elbertsen op 26 december van 20:30 tot 21:30 op NPO Radio 1. Te gast zijn astronoom Marc Klein Wolt, exobioloog Wieger Wamelink en ruimtejournalist Anna Gimbrère.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie