Buitenland
NOS

Nederland tekent Artemis-akkoorden: 'Vrede in de ruimte behouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland tekent Artemis-akkoorden: 'Vrede in de ruimte behouden'

Nederland heeft zijn handtekening gezet onder de Artemis-akkoorden. Daarmee sluiten Amerika en tientallen andere landen een overeenkomst over het Artemis-ruimtevaartprogramma van NASA. Correspondent Marieke de Vries was namens het NOS Radio 1 Journaal bij de ondertekening.

Video niet beschikbaar

"In een gelikt filmpje toont NASA nog eens hoe baanbrekend hun missies in de jaren zestig waren, wat er sindsdien technologisch door de ruimtevaart bereikt is en hoe het mensen dichter bij elkaar bracht", vertelt De Vries.

"Dit keer doet NASA het niet alleen, maar met veel internationale partners. Daarom zijn de Artemis-akkoorden nodig, zodat iedereen zich aan dezelfde spelregels houdt. Afspraken om de goede vrede in de ruimte te behouden."

Conflicten voorkomen

"Het gaat concreet om, bijvoorbeeld, het opruimen van je rommel als je op een ander hemellichaam bent", zegt Harm van de Wetering van de Netherlands Space Office, die namens Nederland een handtekening zette onder het akkoord.

"Of te hulp schieten als je ziet dat anderen in nood zijn. Het gaat ook om het voorkomen van conflicten die er nu niet zijn, maar eventueel op termijn kunnen ontstaan."

Commercieel succes

"Nederland ondertekent niet alleen omdat het mooi is voor all mankind," stelt correspondent De Vries, "maar ook omdat het noodzakelijk is voor de Nederlandse ruimtevaartindustrie om deze stempel van goedkeuring te krijgen voordat ze zaken kunnen doen met Amerikaanse bedrijven."

"Het is een spannende nieuwe maanrace die eraan zit te komen, waar we ook ons commerciƫle succes in Nederland kunnen halen", zegt Jeroen Rotteveel van SpaceNed, de brancheorganisatie voor de Nederlandse ruimtevaartsector. "Maar dan moet die deur van het slot en dat is vandaag gebeurd."

r1jn artemis

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie