Buitenland
BNNVARA

Strijd om waterijs: Rusland en India naar de maan

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd om waterijs: Rusland en India naar de maan

Rusland en India zijn allebei op zoek naar waterijs op de maan. De Russische raket is afgelopen zaterdag op de maan neergestort. Gaat het India wel lukken? Wetenschapsjournalist George van Hal vertelt in De Nieuws BV over deze waterijswedloop.

Rusland en India willen allebei sondes op de maan laten landen om waterijs te zoeken. In een officiële verklaring laten de ruimteagentschappen weten dat ze op termijn weer met mensen naar de maan willen. "En dan moeten ze daar een apparaat optuigen, want misschien heb je met dat waterijs ook vloeibaar water te pakken of je kunt er waterstof uit pulken, en dat kan dan weer gebruikt worden als raketbrandstof", legt Van Hal uit.

Maanmissie mislukt

De maanmissie van Rusland is afgelopen zaterdag mislukt. Het was de eerste keer in 47 jaar dat Rusland weer een maanmissie optuigde. "De laatste was in de tijd van de Sovjet-Unie, in de tussenliggende periode zijn ze gewoon helemaal niet geweest." Normaal gesproken onderneemt Rusland ruimtemissies met ESA, het Europese ruimtevaartagentschap, maar vanwege de oorlog in Oekraïne stonden de Russen er alleen voor. Dat de missie mislukte, is volgens Van Hal geen verrassing. "Net iets minder dan de helft van de missies naar de maan mislukt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waterijswedloop

De strijd om het waterijs op de maan is volgens de wetenschapsjournalist ook een staaltje 'technologisch spierbal rollen'. "Heel veel van het onderzoek naar de maan kan je vanuit de baan om de maan doen." Het mensen op de maan zetten is volgens Van Hal vooral een inspirerende factor. "Dat speelt altijd wel een grotere rol dan de wetenschappelijke vraag die dit soort missies beantwoorden."

India succesvol?

Of het India wel gaat lukken om de maan te bereiken? "Het is niet de eerste poging, ze pakken het rustig aan en ze hebben denk ik geleerd van de vorige keer. Vooraf geef ik ze meer kans dan Rusland. Maar of het echt gaat lukken, dat durf ik niet te zeggen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie