Binnenland
NOS

Uitzendbureaus voor ouderen hebben het druk: 'Je bent nooit te oud om te leren'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzendbureaus voor ouderen hebben het druk: 'Je bent nooit te oud om te leren'

Verkeersregelaar, tentamensurveillant of receptionist: de banen liggen voor het oprapen. Dat merken ze ook bij uitzendbureaus voor ouderen, blijkt uit een belronde van de NOS. Doordat veel werkgevers kampen met personeelstekorten, zijn ze nu sneller geneigd om een 50- en 60-plusser aan te nemen. In het NOS Radio 1 Journaal een bijdrage van verslaggever Jeroen Schutijser.

Driekwart van de bevolking tussen de 50 en 65 jaar heeft een baan. Nog niet eerder was dat zo hoog en naar verwachting zet de stijging voorlopig door, zegt het CBS. Ook de opleidings- en ervaringseisen voor veel functies zijn naar beneden bijgesteld. Als er krapte is op de arbeidsmarkt, gaan werkgevers soepeler om met de eisen.

Stabiliteit en rust

Sinds anderhalf jaar merken meerdere uitzendbureaus voor ouderen dat het drukker is. De vijver van jongeren begint leeg te raken en werkgevers hebben behoefte aan stabiliteit en rust in het team.

Een van de mensen die weer werk hebben gevonden, is Sylvia Schouten (62). Ze is acht jaar werkloos geweest en werkt in een deurenfabriek. "Ik ben in een mannencultuur terechtgekomen", zegt ze. Ze is erg blij met deze baan: "Je leert al doende, en je moet je openstellen om nieuwe dingen te leren, want je bent nooit te oud om te leren."

Voorheen werkte ze in de horeca, onder meer als bedrijfsleider. "Het is onterecht dat werkgevers bang zijn om ouderen aan te nemen." En dat terwijl de mentaliteit van jongeren vaak "nul komma nul is", vindt ze.

'Twee keer per dag plat'

Hans den Boestert (63) is via een uitzendbureau bij PostNL terechtgekomen. Vijf dagen in de week begint hij om drie uur 's nachts met werken om net iets meer dan het minimumloon te verdienen: "Dan verdien ik net iets meer met de toeslagen erbij", zegt hij. Naar eigen zeggen houdt hij dit werk goed vol, maar hij moet wel "twee keer per dag plat".

Voor hoger opgeleiden zijn er ook banen, maar meestal niet in de sector waarvoor ze zijn opgeleid. Deze groep moet zich vaker laten omscholen. Velen willen dat niet, en die zitten dus langer zonder werk.

Dat ouderen nu eerder in beeld komen, betekent niet dat problemen die zij al langer ervaren nu zijn opgelost, ziet vakbond FNV. Het FNV ziet in de meeste sectoren nog steeds leeftijdsdiscriminatie bij ouderen. Bedrijven streven weliswaar naar meer diversiteit, bijvoorbeeld in afkomst en een goede man-vrouwverhouding, maar leeftijd valt niet altijd onder het diversiteitsbeleid.

r1jn uitzendbureaus

Ster advertentie
Ster advertentie