Oud met 50? 'Kom op, zeg! Hardnekkig stereotype moet aan diggelen'
- Nieuws
- Oud met 50? 'Kom op, zeg! Hardnekkig stereotype moet aan diggelen'
Dat je trager en kwetsbaarder wordt, is maar een kleine greep uit de hardnekkige vooroordelen waar vijftigers mee kampen, volgens SIRE. Zo'n 15 procent van de Nederlanders heeft er veel last van en gaat zich zelfs naar de vooroordelen gedragen. Daarom start SIRE vandaag de campagne Nooit te oud om te leven. "Het oude beeld van oud zijn moet aan diggelen worden geslagen", zegt emeritus hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Volgens Richard Ridderinkhof, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is de SIRE-campagne belangrijk. "Aan de ene kant om ouderen te motiveren en aan de andere kant houdt het ons als maatschappij een spiegel voor." Ridderinkhof doet onderzoek naar seniorisme: stereotypering, vooroordelen en discriminatie richting senioren op grond van hun leeftijd.
'Sluipt erin'
De hoogleraar merkt dat de hardnekkige stereotypering een 'self-fulfilling prophecy' wordt. "Wanneer je ziet dat iedereen denkt dat ouderen langzaam en kwetsbaar zijn, ga je uiteindelijk naar die vooroordelen leven. Het zit zo in onze samenleving dat we het meerendeel van de tijd het niet eens door hebben. Zo wordt het een sluipmoordenaar."
Banenmarkt gesloten vanaf 50?
"Zodra ik 50 werd, was het over en uit voor mij op de banenmarkt", zegt luisteraar Joke Pasman. Ook luisteraar Maarten Overhoff ervaarde dit toen hij op z'n 58ste op zoek ging naar een nieuwe uitdaging. "Wanneer ik het HR-systeem invulde, zag ik dat de grens van geschiktheid rond de 45 jaar lag. Maar oudere medewerkers kunnen juist zo veel ervaring bieden." Overhoff stelt dat het "verdomd lastig" is om op je 60ste nog aan een nieuwe baan te komen. En dat bedrijven juist wél gebruik zouden willen maken van al deze levenservaring? "Ik geloof het zeker, maar merk het andere."
"Oud met 50? Kom op, zeg!" klinkt het vanuit de Spraakmakers-community. Veel 50-plussers zeggen nog erg actief te zijn en zich allesbehalve oud te voelen. "Je brengt als 50-plusser zoveel mee", zegt luisteraar Kitty Huisman. "Je hebt misschien niet de jongste motoriek, maar wel de concentratie, focus en levenservaring."
Oud beeld van oud
Hedy D'ancona (87), sociologe en oud-politica, merkt op dat het stereotype 'oud is out' vaak voorkomt. D'ancona merkt op dat er maar weinig ouderen zichtbaar zijn aan talkshowtafels. "Men wil ouderen wel erbij houden, maar ik heb niet het idee dat zij betrokken worden." Al heeft D'ancona wel het idee dat de grens van 'een oudere zijn' opgeschoven is. "Voor mijn idee zit die grens pas rond de 70, 65, en dat is dan ook terecht. Een vijftiger wordt naar mijn mening niet meer als een 'oudere' beschouwd in de hedendaagse maatschappij."
Woertman, emeritus hoogleraar psychologie, zegt dat het oude beeld van oud 'aan diggelen geslagen dient te worden'. "Juist omdat we nu vitaler en gezonder zijn geworden." Woertman vertelt dat we eigenlijk in een nieuwe situatie zitten. "Nooit eerder waren we op deze leeftijd zo actief en mooi als nu." De hoogleraar vertelt dat we in een tijd van doorgeslagen autonomie en perfectie leven. "Voor vrouwen geldt dat nog net wat meer dan voor mannen, omdat voor hen de rol van het uiterlijk grootser is."
"De realiteit is het vooroordeel allang voorbij", zegt Woertman. "Maar goed, we leven nu eenmaal voor een groot deel in ons hoofd."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!