Binnenland

Groen geloven: zonnepanelen in kruisvorm en zuinige kranen in moskeeën

NOS
foto: Willem Poortvlietfoto: Willem Poortvliet
  1. Nieuwschevron right
  2. Groen geloven: zonnepanelen in kruisvorm en zuinige kranen in moskeeën

Zonnepanelen in de vorm van een kruis, een Madonna van plastic afval of sensors bij kranen voor rituele wassingen: het aantal milieubewuste kerken en moskeeën groeit. Deze week krijgt de tweehonderdste religieuze gemeenschap het label 'groen'.

Vorig jaar waren er nog maar 130 kerken of moskeeën met dat label. Inmiddels meldt zich iedere week een nieuwe geloofsgemeenschap aan bij de GroeneKerkenactie, een landelijk platform voor religieuze instellingen.

De groene kerken en moskeeën proberen niet alleen minder en groenere energie te gebruiken, ze willen hun achterban ook informeren over duurzaam leven.

Groene daken

De GroeneKerkenactie is een initiatief van Kerk in Actie en Tear, twee koepelorganisaties. Zij geven het groene label af en adviseren over mogelijkheden, zoals het plaatsen van zonnepanelen, duurzamer investeren, het gebruik van speciale verf die warmte beter vasthoudt of led-verlichting voor energiebesparing.

Daarnaast kan er groen op de daken geplant worden, ter isolatie en de bevordering van biodiversiteit. Sommige kerken komen ook met eigen initiatieven, zoals de Dominicanenkerk in Zwolle. Daar maakte een kunstenaar een Mariabeeld van plastic afval.

Ster advertentie
Ster advertentie