Binnenland
BNNVARA

Wie was er eerder: de egel of de dino?

foto: Vroege Vogels/rvandijkzlfoto: Vroege Vogels/rvandijkzl
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie was er eerder: de egel of de dino?

De egel ontwaakt nu uit z'n winterslaap en hoor je in de avond misschien weer door wat bladeren scharrelen. Deze stekelige vriend is al behoorlijk oud. Of 'ie ouder is dan de dinosauriër, dat zoeken Anneke Naafs en Auke-Florian Hiemstra uit in een nieuwe aflevering van Vroege Vogels en andere dieren.

In de derde aflevering van Vroege Vogels en andere dieren doet egelonderzoeker Merel Klaarmond uit de doeken hoe de stekelige egels paren, en hoeveel stekels dit dier eigenlijk heeft. Daarnaast onthult paleontoloog Jelle Reumer of de egel wel of niet evolutionair gezien het oudste zoogdier is.

#3 - VVEAD: De egel, die nu uit z’n winterslaap komt, is het oudste zoogdier ter wereld. Of toch niet? - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

Dit moet je weten over de egel:

Aantal stekels: 6000-9000
Dieet: slakken en wormen
Snelheid: 2 m/s

Winterslaap in onze tuinen

Egels hebben bijna een halfjaar winterslaap gehouden. In die tijd hebben ze maar liefst een derde van hun gewicht verloren. Veel mensen denken dat egels tijdens hun winterslaap aan één stuk doorslapen, maar dat is niet zo. Ze worden elke 7 à 11 dagen wakker en draaien zich even om, of ze besluiten rond te scharrelen in tuinen.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=CRAFkbyJgNU" start="false"}

Favoriete maaltijd

Als de egels zijn ontwaakt, eten ze in rap tempo zich weer naar een beter gewicht. Egels zijn groot fan van de Franse cuisine, met als favoriet maaltijd iets met 'escargots': slakken! Ze kunnen in een enkele nacht wel 40 slakken eten. Egels hebben een goed reukvermogen, dus die sappige slakken of kevers en regenwormen weten ze makkelijk te vinden.

Speurtocht naar de egel

In onderstaande video gaat Willemijn met een egelonderzoeker op pad. Egels zijn gezenderd en hierdoor kunnen onderzoekers zien waar de dieren zich bevinden. Sommige lopen wel vijf kilometer per nacht! Benieuwd naar wat Willemijn nog meer ontdekt? Bekijk de video!

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=BmLwAFdsAiA" start="false"}

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie