Binnenland
KRO-NCRV

Hoe goed is Nederland voorbereid op dreiging van oorlog? 'We zijn heel kwetsbaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe goed is Nederland voorbereid op dreiging van oorlog? 'We zijn heel kwetsbaar'

De Nederlandse NAVO-admiraal Rob Bauer roept de hele samenleving op zich voorbereiden op een "nieuw onvoorspelbaar tijdperk". Als samenleving en in de politiek doen we dat nog onvoldoende, zegt Mart de Kruif, oud-commandant der strijdkrachten, bij Spraakmakers. "We moeten weerbaarder worden met z’n allen. We zijn heel kwetsbaar als maatschappij."

De politiek en samenleving moet zich voorbereiden op een nieuw tijdperk

Onvoorspelbaarheid

"Als er iets tegenzit, denken we: de overheid gaat dit wel regelen voor ons. We komen in een tijd dat de overheid het niet gaat regelen. Er komen soms onvoorspelbare dingen", zegt De Kruif. Bovendien is de dreiging van oorlog "reëel" volgens de oud-commandant der strijdkrachten. "Er is echt iets aan de hand in onze wereld."

'Heel dichtbij'

De Kruif vindt dat de overheid en de industrie moeten "opschieten" met het investeren in de militaire en wapens. "Het kan zijn dat Nederlandse eenheden, schepen of vliegtuigen moeten gaan vechten als de Baltische staten worden aangevallen. Dan komt het heel dichtbij." Ook cyberaanvallen zijn gevaarlijk en kunnen over alle grenzen gaan.

Cyber

Cyberaanvallen kunnen voor ontwrichting zorgen in onze maatschappij en maakt ons "kwetsbaar", aldus De Kruif. "Elke ontwrichting die afleidt van de oorlog in Oekraïne is voor Poetin prima. Of dat nou het Midden-Oosten is of dit, dat maakt hem niet uit." Maar dat betekent niet dat het ook binnenkort gaat gebeuren. "Als je kijkt naar het vermogen van de Russen om een grootschalige aanval te plannen buiten Oekraïne, dan is het goede nieuws dat dat niet gaat gebeuren."

Hoogwaardige tegenstander

Toch moeten we alert zijn. "Als deze oorlog ooit eindigt, hebben we een Russische krijgsmacht met een oorlogseconomie die op volle toeren draait en een leger dat heeft geleerd van haar fouten", zegt De Kruif. "Dat is een kwalitatief hoogwaardige tegenstander met heel veel massa. Dan moet je goed nadenken over zijn volgende stap. Alles komt terug op de ambitie van Poetin en dat is dat grote Russische rijk herstellen."

Onzekerheid en angst

Defensie is de afgelopen tien jaar "weggevallen" en "afgebouwd", gaat De Kruif verder. "We hebben afschrikking bij het oud vuil gezet." Vooral jongeren zouden zich zorgen maken. "Mensen zijn groot geworden in de periode dat er geen dreiging was en kijken nu heel anders naar de wereld. Die onderstroom van onzekerheid en angst is heel duidelijk", aldus De Kruif.

Plan

De politiek moet volgens De Kruif drie dingen doen: de krijgsmacht evalueren, defensie langdurig aansturen en minder bureaucratie bij defensie. Daarnaast moeten ook wij investeren in een oorlogseconomie. "Je moet veel sneller kunnen opschalen. Voor Poetin is het gebruik van militaire macht volstrekt normaal. Wij eindigen daarmee als laatste middel. Dat is ethisch volkomen juist, maar je begint altijd op achterstand. Je moet een plan hebben om die achterstand in te lopen, maar dat plan is er niet."

Dienstplicht

Pensioenfondsen investeren al een tijd niet meer in de wapenindustrie. Een fout, vindt De Kruif. "De dreiging staat op je voordeur. Hoeveel signalen moet je hebben om dat beleid te gaan veranderen?" Daarnaast vindt De Kruif dat er weer dienstplicht moet komen. "Het is een fantastisch middel. Het gaat alleen jaren duren voordat je het eenmaal hebt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie