Cultuur & Media
NOS

Documentaireserie over Oekraïense jongeren in de oorlog

foto: Posterfoto: Poster
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaireserie over Oekraïense jongeren in de oorlog

Je bent jong, student of net aan het werk, vol plannen en dromen maar opeens is er oorlog. Wat doe je dan? In de tv-serie My generation@war worden 10 Oekraïense jongeren geportretteerd. Twintigers, van rockmuzikant tot advocate, hun leven nam door de Russische inval een drastische wending. Simone Timmer is verslaggever bij EenVandaag en maakte deze documentaireserie.

Documentaireserie over Oekraïense jongeren

Dilemma

"Een van de grote dilemma's van jongeren uit Oekraïne is: wat doe je? Ga je weg, vlucht je? Of ga je vechten? Mensen maken verschillende keuzes op dat soort momenten", legt Timmer uit. Ze volgde twee Oekraïense vrouwen van ongeveer dezelfde leeftijd. Olga is advocaat en Taiisa een studente. Taiisa vluchtte naar Amsterdam en voelde zich daar een tijd schuldig over, omdat ze niet meevocht voor haar land. Olga is wel het leger in gegaan. "Zij komt uit Kramatorsk, dus voor haar gevoel is die oorlog al in 2014 begonnen, toen dat deel al door de Russen werd aangevallen. Ze wil er dus iets aan doen", vertelt Timmer.

Haat

Opvallend in de documentaire is dat Olga steeds een lach op haar gezicht heeft, ondanks de verschrikkelijkheden waar ze zich in bevindt. "Ik denk dat dat toch misschien wel nodig is om dit te kunnen doen, om over een rode lijn heen te gaan en een oorlog in te stappen. Ik vraag haar ook op een gegeven moment naar haar kind. Ze legt dan uit dat ze dit alleen kan doen als ze het kind uit haar hoofd sluit. Soms haalt een oorlog ook het beste in je naar boven. Mensen worden moediger of doen dingen die ze eigenlijk helemaal niet van zichzelf verwacht hadden", legt Timmer uit. "Veel jongeren hebben ook aangegeven dat ze nooit hadden gedacht dat ze dit zouden doen. Of dat ze nooit hadden verwacht dat ze de vijand, nu de Russen, zo zouden haten."

OOG docu oekrainse jongeren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie