Buitenland
VPRO

Waarom komt China nu met vredesplannen voor oorlog Oekraïne?

foto: ANP / AFPfoto: ANP / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom komt China nu met vredesplannen voor oorlog Oekraïne?

Een jaar na de Russische invasie in Oekraïne lijkt de kans op vrede tussen Oekraïne en Rusland verder weg dan ooit. Opvallend is dat China, die zich voorheen op de vlakte hield, nu met een vredesinitiatief komt. Waarom wil president Xi zich nu actief mengen in dit oorlogsconflict?

Waarom komt Xi nu met vredesplannen?

Vredesduif

Het afgelopen jaar heeft China zich op de vlakte gehouden, vertelt Ingrid d'Hooghe, hoofd Chinacentrum bij Instituut Clingendael, in Bureau Buitenland. ''De Russische acties zijn niet veroordeeld. China vormt een steunpilaar voor Rusland en Poetin."

Nu presenteert China zich als de vredesduif, ziet d'Hooghe. "Het land wil zich opstellen als een bemiddelaar van het conflict." Volgens The Wall Street Journal plant president Xi Jinping een bezoek aan Moskou. De timing van dat bezoek noemt d'Hooghe "interessant". Volgens de Chinadeskundige wil Xi Jinping het initiatief naar zich toetrekken met de vredesplannen.

"Voor China is het van belang dat Rusland niet verzwakt raakt. Beide landen trekken samen op tegen de Amerikaanse dominantie in de wereld. Dat zie je ook terugkomen in het Chinese standpunt ten aanzien van de oorlog: China legt ook de schuld bij Amerika."

Anti-Amerika campagne

Aan de andere kant ziet d'Hooghe dat China bezig is met een anti-Amerika campagne. Dat blijkt ook wel uit een document van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat naar buiten is gekomen. "In dat document vallen ze VS aan op het misbruiken van politieke en militaire dominantie. Dat is vooral gericht aan landen in Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten die heel anders kijken naar het conflict."

Naast de harde kritiek op VS, wil China Europa wel overtuigen van de vredesplannen. "Het is wel tegenstrijdig als je wil bemiddelen, maar aan de andere kant een anti-Amerika campagne voert. Daarmee duw je juist Europese landen van je weg."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie