WNL In de Kantine
WNL

Hoekstra pleit voor herinvoering van de dienstplicht: 'Werkt ook goed tegen de polarisatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoekstra pleit voor herinvoering van de dienstplicht: 'Werkt ook goed tegen de polarisatie'

Al meer dan 25 jaar staat de dienstplicht in Nederland in de ijskast. Maar daar wil CDA-leider Wopke Hoekstra verandering in brengen. Hij wil dat jaarlijks zo’n 200.000 jongeren bij de krijgsmacht gaan óf voor een maatschappelijke diensttijd kiezen. Dat liet hij zaterdag weten op het CDA-congres.

Aylin Bilic, NRC-columnist, vindt het een goed idee: "Je komt dan met veel verschillende mensen uit de samenleving in aanraking. Zaken zoals opleiding en werkachtergrond doen er niet toe. Het werkt op die manier goed tegen de polarisatie", reageert ze op het nieuws aan tafel bij WNL In de Kantine.

Hoekstra stelt niet alleen puur een militaire dienstplicht voor, maar ook een maatschappelijke dienstplicht. Tussen deze twee zouden jongens en meisjes dan kunnen kiezen. "De optie tussen die twee moet er echt zijn voor het CDA, want anders schrikt elke ouder zich wezenloos", zegt politiek journalist van EW Magazine, Victor Pak. "Bovendien vraag ik me af of Defensie er wel op zit te wachten om een soort heropvoedingskamp te organiseren voor jongeren die niet meekomen in de samenleving."

Experiment

Op dit moment experimenteert Defensie al met een dienstjaar. Tegen de verwachting in melden veel jongeren zich daarvoor aan. "Er waren het afgelopen jaar 120 plaatsen en 300 aanmeldingen in totaal", zegt Pak. "Dat is goed nieuws en deze aantallen zijn behapbaar voor Defensie, maar als je kijkt naar de huidige cijfers dan zouden 200.000 jongeren zich moeten aanmelden bij een dienstplicht dit jaar. Dan krijgt Defensie het hartstikke druk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie