Binnenland
KRO-NCRV

Dienstplicht? 'Het is een dienrecht'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dienstplicht? 'Het is een dienrecht'

Dienstplicht? Militair reservist Freddie de Haan noemt het liever een dienrecht, zegt hij bij Spraakmakers. "Het recht om te leren beschermen wat je dierbaar is", zegt hij.

Stand.nl: Een jaar in het leger zou erbij moeten horen

'Recht op een grote krijgsmacht'

"Vrede en veiligheid is niet meer vanzelfsprekend en iedereen zou zich moeten inzetten in Nederland om diversiteit en inclusiviteit te bewaren", zegt De Haan. "We hebben echt recht op een grote robuuste krijgsmacht en we moeten Nederlanders wakker schudden om mee te doen." Hij vindt een dienjaar daar een prachtig instrument voor.

Vandaag schreef De Telegraaf dat het leger minstens twee tot drieduizend vrijwilligers (en daarmee reservisten) per jaar binnen wil halen, mochten we in oorlog komen met Rusland. Maar het afgelopen jaar gingen slechts 135 vrijwilligers van start.

'Niet meer van deze tijd'

Volgens oud-commandant der landstrijdkrachten, Mart de Kruif, is vooral het beroepsleger belangrijk. "Dienstplicht is niet meer van deze tijd", zegt hij. "Dat hebben we ook afgeschaft omdat nog maar dertig procent van de jongens in dienst ging en meisjes helemaal niet", vertelt hij. "Dat was gewoon niet meer eerlijk." De Kruif vindt dat militair een vak is geworden waar je een lange opleiding voor nodig hebt, veel vakkennis en ervaring.

'Pang pang roepen in het bos'

Volgens De Kruif heeft defensie geen wervingsprobleem. "Dat is nooit het punt geweest", zegt hij. Wel is de uitstroom volgens hem veel te groot. Als mensen eenmaal in dienst zaten, waren er volgens hem genoeg redenen te vertrekken. "Te weinig loon, voertuigen die het niet doen, 'pang pang' moeten roepen in het bos. Dat is niet het beroepsbeeld dat je wil hebben als professional", zegt De Kruif. "Maar de scholen hebben altijd wel vol gezeten. Er was alleen meer uitstroom dan instroom."

Maar een beroepsleger is volgens de oud-commandant niet voldoende. "Als je zo’n oorlog hebt zoals we nu zien en de verliezen zijn zo groot, dan heb je een schil nodig van mensen die je kunt aanvullen", zegt hij. "En die schil hebben we helemaal niet. Het is heel goed om daar eens over na te denken."

Militair vanaf kantoor

Volgens militair reservist De Haan wordt er te veel gepraat over een beroepsleger. "Natuurlijk hebben we ons beroepsleger en onze eigen sterke mannen nodig, maar we hebben ook specialisten nodig. En daar hoor ik heel weinig over", zegt hij.

De Haan zegt dat er op dit momenten verschillende nieuwe instrumenten zijn, zoals drones, die op afstand bestuurd kunnen worden. Dat zou vanaf kantoor kunnen, met een andere opleiding. "Je kan dus een hele nieuwe schil bouwen die ondersteunend heel sterk is", zegt hij.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie