Binnenland
KRO-NCRV

Amsterdam sterk veranderd: peperdure appartementen vervangen sociale woningen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam sterk veranderd: peperdure appartementen vervangen sociale woningen

Het woningbouwbeleid in Amsterdam is de afgelopen 40 jaar enorm veranderd. Van nadruk op sociale woningbouw in de jaren ’80 naar moderne en peperdure appartementencomplexen nu. Hoger opgeleiden met geld hebben het nu voor het zeggen in de stad, zegt sociaal-geograaf Willem Boterman bij Spraakmakers.

"Amsterdam had een gigantische sociale voorraad, die heel breed was", zegt Boterman. "Op het hoogtepunt van de jaren negentig viel eigenlijk bijna tachtig procent van de woningen in het sociale regime. Ook een groot deel van de particuliere huurvoorraad werd binnen het sociale regime verhuurd. En die is voor een groot deel verdwenen."

Zwaarste stem

In het boek 'Making the middle class City', dat Boterman schreef met Wouter van Gent blijkt de middenklasse hierin een grote rol te spelen. Met middle class bedoelt hij niet Jan Modaal, zegt hij, maar hoger opgeleiden met midden tot hoger inkomen. Deze groep vormt niet de meerderheid in de stad, maar heeft volgens hem wel de zwaarste stem. En dat zie je terug in de woningbouw.

Verslaggever Thomas Schuurman ging met de andere auteur van het boek - Wouter van Gent - langs een paar plekken in Amsterdam, waar dat goed zichtbaar is.

De hoger opgeleiden met geld komen vaak op het moment dat voormalige arbeidersbuurten opgeknapt worden, legt Boterman uit. Oude, kleine woningen worden gesloopt en de voormalige bewoners vertrekken en welgestelden keren terug in luxe appartementen.

Biologische markt

"Alleen is de vraag: hoe komen ze er binnen en voor een deel - en daar leggen we de nadruk op in ons boek - is dat ook het gevolg van beleid. Bijvoorbeeld de verkoop van die sociale huurwoningen. Sloop en nieuwbouw. Maar ook andere vormen van interventie door bijvoorbeeld het aantrekken van specifieke horeca of specifieke winkelgelegenheid om het die middenklasse naar de zin te maken in die buurten." Het stadsbestuur heeft liever een biologische markt dan een buurthuis, erkent hij.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat alle gemeenten ernaar streven dat 30 procent van hun woningbestand bestaat uit sociale huurwoningen. Amsterdam zit daar met ongeveer 40 procent boven. Boterman ziet niets in het plan. "Dat is een soort eenheidsworst. Steden zitten niet op dezelfde manier in elkaar qua demografische dynamiek."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie