Binnenland
NOSNTR

Commissarissen en bestuurders van 20 woningcorporaties verhuren privé huizen, vaak voor hoge bedragen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commissarissen en bestuurders van 20 woningcorporaties verhuren privé huizen, vaak voor hoge bedragen

Woonminister Hugo de Jonge is hard bezig om misstanden in de huursector aan te pakken. Maar ondertussen blijken commissarissen en bestuurders bij zo'n twintig woningcorporaties privé huizen te verhuren. Daarbij vragen zij vaak hogere huurprijzen dan hun eigen corporaties redelijk vinden. Terwijl de taak van woningcorporaties juist is om betaalbare woningen aan te bieden. De gezamenlijke onderzoekredactie van de NOS en Nieuwsuur dook in de vastgoed-investeringen van bestuurders en commissarissen bij verschillende woningcorporaties.

Onderzoek naar woningbouwbazen

"Een aantal van de huidige bestuurders en commissarissen verhuren privé woningen. We hebben niet gekeken bij mensen die dat bij één woning doen, maar vier of meer woningen verhuren. Het zijn vaak de kleine studio’s en appartementjes in grote steden met een groot woningtekort", vertelt onderzoeksjournalist Milena Holdert in Nieuws en Co. "Daarbij hanteren ze niet huurprijzen volgens het puntensysteem, maar zijn het commerciële prijzen."

Legaal

Het kabinet scherpt regelgeving aan om misstanden tegen te gaan en woningbouwcorporaties hebben ook integriteitsregels. Desondanks zijn deze praktijken niet illegaal. De studio’s en appartementen die verhuurd worden, vallen namelijk in de vrije sector. "Op dit moment is het systeem zo dat je voor een doos een miljard euro mag vragen. Als de huurder akkoord gaat, is het adagium dat geldt: wat de gek ervoor geeft. Je hebt natuurlijk wel de sociale huur, dan kan de huurder bezwaar maken. Dan moeten ze wel naar de huurcommissie stappen en dat doen ze vaak niet."

Reactie

"De bestuurders zelf zeggen: wij mochten dit gewoon en ook qua prijzen. Het is nu gewoon vrije sector, dus die prijzen mogen wij vragen. Als we dan naar de voorbeeldfunctie vragen dan zeggen ze wel: ja, ja dat is ook wel zo, maar ik doe wel meer dingen", zegt Holdert. "Een van de bestuurders zei: ik vlieg ook goedkoop, dat vind ik belachelijk. Ik stap wel een vliegtuig in, maar ben wel voor een vliegtaks. Het is een roep om regels voor zichzelf."

Branche

Naar aanleiding van het onderzoek van de NOS en Nieuwsuur zijn er bij zes verschillende corporaties mensen afgetreden. Ook wordt er gekeken naar aanscherping van de integriteitregels binnen corporaties zelf. "Twee bestuurders hebben ook besloten om hun huizen te verkopen. Er is heel veel gaande, een enorme discussie. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

NC corpos

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie