Binnenland
AVROTROS

Wooncrisis of niet?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wooncrisis of niet?

Volgens hoogleraar urban economics prof. dr. Hans Koster is het belangrijk om bij de huidige situatie op de Nederlandse woningmarkt niet zomaar van een crisis te spreken. Kijk liever naar het aandeel dat woonkosten hebben in de totale uitgaven van mensen. Als dat door de tijd heen ongeveer gelijk blijft, wat in Nederland het geval is, dan is het volgens hem "misschien niet een enorm groot issue", vertelt Koster in dr Kelder en Co.

Grote steden

Wel is er -zoals bekend- sprake van een woningtekort. Minister De Jonge streeft daarom naar de realisatie van 900.000 nieuwe woningen. Koster vindt dit streven wat ambitieus en is al lang blij als Nederland uiteindelijk op de helft van dat aantal uitkomt. "En bouw dan het liefst in en rond de grote steden: dat is namelijk waar de mensen willen wonen en daarbij levert het je voldoende groen op."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tachtig vierkante meter

Migratie en het al dan niet zelfverkozen singlebestaan zijn twee belangrijke factoren in het opstuwen van de woningvraag. Stikstof en aanverwante onoverkomelijkheden doen het aanbod juist stokken.

Maar zijn we als Nederland misschien wat verwend met een gemiddeld woonoppervlak dat fors hoger ligt dan dat van onze buurlanden? Koster vindt van wel: "Op zich is het ook een voorrecht, maar je kunt je afvragen of iedereen per se in een woning van tachtig vierkante meter in Amsterdam zou moeten wonen."

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie