Politiek
WNL

Hugo de Jonge wil niet in nieuw kabinet en zwijgt over Rotterdam: 'Procedure is vertrouwelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge wil niet in nieuw kabinet en zwijgt over Rotterdam: 'Procedure is vertrouwelijk'

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA) wil geen deel uitmaken van het nieuwe kabinet. Dat zegt hij in Sven op 1. Of dat betekent dat hij de politiek verlaat, laat hij in het midden. Het burgemeesterschap van Rotterdam sluit hij niet uit, maar "de procedure is vertrouwelijk en dat laat ik zo".

In zijn rol als demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verdedigt De Jonge op 18 juni zijn Wet betaalbare huur in de Eerste Kamer. "18 juni mag ik weer flink aan de bak. Daar zie ik naar uit. Het zou zomaar mijn laatste debat kunnen zijn", zegt de bewindsman.

"Ik moet de gedachte maar toelaten dat er op enig moment een nieuw kabinet op het bordes zal staan en ik word afgelost in deze rol", zegt De Jonge, die niet beschikbaar is voor het nieuwe kabinet. "Nee, nee."

De Jonge is nog niet gebeld, maar dat heeft ook geen zin. Hij wijst iedere toenadering resoluut af, benadrukt hij. "Absoluut." Dat doet hij niet omdat hij klaar is met het werk in de politiek, maar omdat hij geen onderdeel wil zijn van het kabinet dat wordt gevormd door PVV, VVD, NSC en BBB.

Dat betekent dat De Jonge in ieder geval voorlopig afscheid neemt van politiek Den Haag. "Volgens mij was dat al een beetje duidelijk, maar het is niet zo dat ik al maanden geleden ben begonnen met een afscheidstournee. Ik wil tot de allerlaatste dag aan de slag blijven."

Rotterdam

De naam van De Jonge wordt in verband gebracht met het burgemeesterschap van Rotterdam, waar Ahmed Aboutaleb binnenkort na vijftien jaar afscheid neemt. De Jonge wil er niets over kwijt. "Ik hou heel erg van Rotterdam, daar maak ik zeker geen geheim van. Maar de procedure voor het burgemeesterschap in Rotterdam is vertrouwelijk en dat wil ik graag zo houden."

Hij gaat zijn werk in Den Haag missen. "Er wordt vaak met wantrouwen en cynisme over de politiek gesproken, maar het is ook de plek waar je ongelofelijk veel voor elkaar kunt krijgen voor mensen. Een plek waar je heel betekenisvol kunt zijn."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie