Binnenland
NOS

Wat zijn de gevolgen van een langere sluiting van de scholen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de gevolgen van een langere sluiting van de scholen?

Maandag is een belangrijke dag voor de scholen in Nederland. Dan besluit het kabinet of ze weer open gaan na de Kerstvakantie of toch nog even gesloten blijven in verband met corona. Wat zijn de gevolgen voor leerlingen en leraren als de scholen dicht zullen blijven? In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Thijs Bol, onderwijssocioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam

Andere maatregelen

"Volgens mij is het nog echt onbekend wat het OMT hierover gaat zeggen. Het is ook nog heel erg afwachten wat er uit het overleg gaat komen. De discussie gaat niet over of de scholen open of dicht moeten, die discussie gaat natuurlijk over of er maatregelen genomen moeten worden." Volgens Bol zijn er nog veel andere maatregelen te nemen, voordat de scholen gesloten moeten worden. "En de vraag is dan natuurlijk: als we die maatregelen nemen, gaan we dan kijken naar scholen of niet. Terwijl alle leden van het kabinet het afgelopen jaar hebben gezegd: de scholen blijven open."

Sommige scholen hebben al toegezegd dat ze open willen gaan. Zoals de Amsterdamse scholen die de groepen 8 wel naar school willen laten gaan na de vakantie. "Dat begrijp ik eigenlijk best goed. We weten van het afgelopen jaar wat de gevolgen zijn van de dichte scholen. Die gevolgen zijn eigenlijk best wel groot. Tijdens de eerste lockdown waren de gevolgen groot op het gebied van cognitieve achterstanden. Kinderen hebben toen heel weinig geleerd. Ook is de ongelijkheid gegroeid. Bij de tweede lockdown zie je dat vooral de sociale achterstand groter is."

Laatste maatregel

"Dat hele beeld van de negatieve effecten van dichte scholen is nu vrij compleet aan het worden," vertelt Bol. "Dat betekent dat die gevolgen groot zijn. Maar toch zie je vrij snel dat er wordt gekeken naar de opties om scholen te sluiten. Er zijn ook andere maatregelen te nemen, want je ziet dat toch veel jongeren de afgelopen tijd die klappen van de coronacrisis hebben opgevangen. Dus ik zeg: het liefst volledig open, maar in ieder geval ook andere maatregelen nemen, zodat dit de allerlaatste maatregel is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie