Binnenland
NOS

Sluiting van scholen 'zet ouders voor een onmogelijke opgave'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sluiting van scholen 'zet ouders voor een onmogelijke opgave'

De basisscholen sluiten een week eerder. De besmettingscijfers zijn in deze leeftijdscategorie het hoogst. Een week extra vakantie moet helpen de golf onder basisschoolkinderen te breken. Ook de buitenschoolse opvang is volgende week gesloten, maar gaat in de kerstvakantie weer open. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Marjet Winsemius van de stichting Voor Werkende Ouders.

"Nu moeten ouders het maar weer oplossen. Wij hebben een meldpunt en het loopt storm. Ouders zitten met hun handen in het haar en denken: hoe ga ik dit oplossen", aldus Winsemius.

'Onmogelijke opgave'

"Het begon zondag al, toen de berichtgeving doorkwam. En gisteren werd het bevestigd. Maar nu staan ouders voor de onmogelijke opgave om hun werk, in de de drukste week van het jaar, te combineren met de kinderen. En ze mogen niet naar opa en oma en ook niet naar de buitenschoolse opvang. Wat doe je dan", vroeg Winsemius zich hardop af.

"Het verschil met de vorige lockdown is dat toen alles dicht was. Ook de kapper, ook heel veel winkels. Die zijn nu gewoon open en hebben ook de drukste periode van het jaar. Dus iedereen wordt wel gewoon op het werk verwacht. Nu kunnen we wel met z'n allen tot vijf uur in principe overal naartoe, maar de kinderen mogen niet naar school", zei Winsemius. "Er blijkt ook geen compensatieregeling te zijn voor de dagen dat de bso dicht is. Je moet wel blijven betalen, maar krijgt het niet terug. Dus ouders zitten nog steeds met heel veel vragen."

'Help ons'

"We krijgen heel veel signalen van ouders van verdrietige kinderen, want weer gaat het kerstdiner op school niet door. Dat was vorig jaar ook zo. Dat is voor veel kinderen een hoogtepunt. Gezellig met je juf of meester in je mooiste jurk aan naar school. Dat heeft invloed op de mentale gezondheid", aldus Winsemius. "Wij vragen aan scholen: help ons om dit te regelen. Wij als ouders doen ons best en dat moeten we ook echt doen, maar help ons. Geef bijvoorbeeld een opdrachtje mee om de kinderen thuis te vermaken."

Winsemius: "Verder adviseren we ouders om verlofregelaar.nl te checken. Een site waar alle verlofregelingen op een rijtje staan. Misschien is daar nog iets mogelijk. Maar omdat we eerder dit jaar ook al een lockdown gehad hebben, zijn bij veel ouders de vakantie- en verlofdagen echt op. Daarom adviseren wij ouders ook om in gesprek te gaan met de werkgever. Misschien kun je je werk op een ander moment doen. Maar wij horen ook van werkgevers dat ze wel zouden willen, maar het is gewoon druk dus ze verwachten wel dat je komt opdagen."

r1jn scholen dicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie