Binnenland
NOS

Unicef: 'Scholen moeten na kerstvakantie weer open'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Unicef: 'Scholen moeten na kerstvakantie weer open'

Scholen zouden na de kerstvakantie gelijk weer open moeten. Ook mogen ze daarna niet opnieuw gesloten worden als maatregel om de verspreiding van corona tegen te gaan. Die oproep doet Unicef Nederland, samen met 59 organisaties.

Maatschappelijke organisaties doen oproep aan kabinet om scholen weer te openen

Video niet beschikbaar

“Nu zijn de scholen voor de derde keer dicht gegaan zonder duidelijke onderbouwing”, vertelt Esther Polhuijs van Unicef in het NOS Radio 1 Journaal. Unicef en de andere organisaties maken zich grote zorgen over na 10 januari. “De scholen moeten echt open, de impact op kinderen is enorm.”

Onderbouwing

Volgens de organisaties speelt het belang van het kind een te kleine rol in de afwegingen over het coronabeleid. “Laatst kwam naar buiten dat psychische stoornissen onder kinderen is gestegen. Het leerproces wordt steeds onderbroken, maar er is ook heel veel onzekerheid”, legt Polhuijs uit. Ze vindt dan ook dat het demissionaire kabinet te snel grijpt naar het sluiten van scholen. “Het is geen aan- of uitknop. Je kunt niet zo met kinderen omgaan als de besmettingen weer omhoog gaan.”

Alternatief

Volgens Polhuijs waren er nog veel meer maatregelen waar het demissionaire kabinet naar had kunnen kijken voordat de scholen werden gesloten. Zo hadden ze kunnen zeggen dat grootouders even niet hun kleinkinderen konden zien tijdens kerst. “Nu hebben we eigenlijk alle kinderen van school buiten gesloten, terwijl niet alle kinderen kerst vierden met hun opa’s en oma’s.”

Daarnaast zou de informatievoorziening over het virus en de nieuwe variant beter moeten. Ook zou je in het demissionaire kabinet moeten kijken naar alternatieven als betere ventilatie, andere ruimtes gebruiken of de kinderopvang verruimen. “Tussen het sluiten en openhouden zit een wereld van maatregelen.”

Afweging

Unicef en de organisaties missen nu ook de belangafweging die nu wordt gemaakt. “Er is geen duidelijke onderbouwing wanneer de scholen dan wel weer opengaan, wanneer het wel weer goed is en hoe dit opweegt tegen het effect van de schoolsluiting.”

Twijfel

In een artikel van de NOS twijfelt OMT-lid Károly Illy of het verstandig is om de scholen weer te openen. “Dit is precies waarom we de oproep doen. Het getuigt helemaal niet over het belang van kinderen. Het gaat puur uit van de ziekenhuisbesmettingen en de risico’s die daar mee gepaard gaan. Maar niet met de risico’s dier er zijn voor kinderen met het sluiten van de scholen.”

RJN unicef

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie