Binnenland
BNNVARA

De meeste mensen deugen niét: kijk maar naar nertsenfokkers

foto: Koen Suykfoto: Koen Suyk
  1. Nieuwschevron right
  2. De meeste mensen deugen niét: kijk maar naar nertsenfokkers

Als je een boek uitgeeft over de deugdelijkheid van mensen en daarvoor druk je 100.000 dikke boeken, deug je dan zelf wel? In Vroege Vogels stelt Columnist Hans Sibbel deze vraag en heeft hij het over deugen en hoe wij met dieren omgaan.

Column Hans Sibbel: Deugen

Op mijn tafel ligt het boek, De meeste mensen deugen, van Rutger Bregman. Het is al weken in de top tien non-fictie boeken. De meeste mensen deugen. Ik denk van niet.

Papierverspilling

Om te beginnen met Rutger Bregman. Als je meer als 500 pagina's nodig hebt om te vertellen dat we zo deugen, dan denk ik dat al die bomen waar papier van is gemaakt er anders naar kijken. 100.000 boeken van 500 pagina's, dat is een hoop bomen.

Deugt Rutger Bregman? Aan het einde van deze column krijgt u een onverwacht antwoord.

Hoe wij met dieren omgaan

Ik wilde het graag hebben over deugen en hoe wij met dieren omgaan.

Ik begin met een roodborstje. Mijn vriendin die breit heel veel momenteel. Echt veel. Episch. Ze is episch aan het breien. Als je mondkapjes zou kunnen breien dan hadden we in Nederland geen enkel tekort. En wie weet in België ook niet.

Ze zit veel op Engelse brei sites. En die sturen naast het nieuwste sokjes patroon en de dubbel Noorse dwarssteek ook foto's om het een beetje vrolijk te houden. Er is een dame die stuurt foto's van een roodborstje. Robin. In het Engels is een roodborstje een Robin. Dus hij heet Robin de Robin. En hij komt elk jaar terug en hij is super tam geworden. Tijdens het breien legt ze een meelworm op haar been en dan komt Robin de Robin die halen.

Dan deug je met dieren. Je bent lief.

Nijlganzenincident

OK en dan nu een twijfelgeval. Dat ben ik. Ik ga u vertellen over het nijlganzenincident.

Ik ben geen fan van Nijlganzen. Erg agressieve vogels, zijn ook geen ganzen maar eenden en ze schijten veel. Op mijn gras, dus komt er regelmatig nijlganzen stront ons huis binnen. Als ze in de tuin zijn dan roept mijn vriendin 'de poepmachines zijn in de tuin'. Ik ren dan naar beneden en verjaag ze.

Ik hoor u denken, kan je vriendin zelf ze niet wegjagen. Ja. Dat kan. Maar de rolverdeling in ons huishouden is dat zij het stokstaartje is dat alarm slaat en ik ben de zilverrug die het territorium bewaakt.

En ze zit te breien.

Tragische afloop

Ik hou dus niet zo veel van Nijlganzen. En vorig jaar lente zwemmen ze opeens rond mijn woonboot met zeven jonkies. Zeven pulletjes. Zeven. En dat was vertederend.

Er waren twee mensen op bezoek, dit was pre-corona en dat was nog het oude Normaal. Wat we nu het nieuwe normaal noemen is eigenlijk het nieuwe raar want in hoop dat het oude normaal weer het nieuwe normaal wordt. Er waren dus twee mensen op bezoek, ik zag die jonkies en ik dacht, die geef ik wat te eten. Even laten zien dat ik deug. Dus ik gooi wat boterhammen richtig de nijlganzen.

En iedereen die iets van nijlganzen weet, weet wat er daarna gebeurde. Nijlganzen zijn gek op ruzie maken, lawaai maken, poepen, voortplanten en eieren uitbroeden maar daarna is het klaar. De jongen zijn alleen maar gedoe. Dus die ouders zwemmen keihard naar het brood, de jongen dobberen alleen en uit het niets komen er 4 meeuwen. En voor we iets konden doen, waren er drie pulletjes opgepakt en bungelden de zwemvliesjes uit de bek van een meeuw. Totale afschuw. En ik had het gedaan. De vraag is dan, deug ik wel met dieren? Ik zeg een twijfel geval.

Nertsenfokkerijen bestaan nog

Waar ik totaal niet over hoef te twijfelen was het bericht dat in een nertsenfokkerij corona was gevonden. Een nertsenfokkerij. Shit. Ik was ze al even vergeten.

Ze bestaan dus nog. Als je daar werkt dan weet je gewoon dat je niet deugt. Niet. Wij vinden het raar als een chinees een gordeldier eet om een verjaardag te vieren. Heel raar. Maar van tienduizend beestjes het vel eraf halen en de rest als veevoer wegdoen, dat is dan normaal. Het is walgelijk.

Ik denk ook dat het programma 'Nertsenfokker zoekt vrouw' niet zo goed loopt. Terwijl 'Nertsenfokker zoekt euthanasie', ik ga kijken.

Ik wil hier graag het gerucht verspreiden dat het coronavirus is ontstaan op een nertsenfokkerij en dat een illegale arbeider die toevallig in Wuhan woont het mee naar huis heeft genomen en verspreid. Donald Trump, het is Het Nertsen virus! Pak die fokkerijen aan.

Als je nertsen fokt, zeg maar martelt, voor het velletje voor de mooi, dan deug je niet.

Hoe dikker het boek, hoe meer je voor de aarde doet.

Goed. En dan nu nog even over Rutger Bregmanntje.

Met z'n dikke boek.

Een van de grootste problemen die wij hebben is de klimaat verandering. En dat komt o.a. door de CO2-toename. En CO2 kan je opslaan. In bomen. En als je bomen vermaalt, kan je er boeken van maken. Dus boeken zijn pure CO2-opslag. Hoe dikker het boek, hoe meer je voor de aarde doet.

Dus ja, Rutger deugt en mijn advies, lees dikke boeken. De bijbel, Mein Kampf, koop kookboeken en natuurboeken. Maar koop boeken en red de mensheid.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie