Binnenland
NOS

Psychiaters: 'Hoger onderwijs moet open om psychische schade te voorkomen'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychiaters: 'Hoger onderwijs moet open om psychische schade te voorkomen'

Om verdere psychische schade bij studenten te voorkomen, moeten hogescholen, mbo's en universiteiten zo snel mogelijk weer open. Daarvoor pleit de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) in een open brief aan de regering en aan het OMT.

Psychiaters: open al het onderwijs om psychische schade te voorkomen

“Dit was hét moment om het onder de aandacht te brengen”, vertelt voorzitter van de NVvP Elnathan Prinsen in het NOS Radio 1 Journaal. Het OMT komt deze week samen om te praten over het hoger onderwijs. Onder andere de Landelijke Studentenvakbond en de MBO Raad steunen het pleidooi. Basisscholen en middelbare scholen zijn inmiddels weer open, maar universiteiten, hogescholen en mbo's blijven tot zeker 14 januari dicht.

Schade

In de brief van de NVvP staat dat jongeren blijvende schade kunnen oplopen als het hoger onderwijs langer gesloten blijft. “We zien dat veel studenten en scholieren echt mentale problemen ervaren.” Volgens Prinsen kampt bijna 50% met mentale problemen. “Niet iedereen heeft gelijk een psychische stoornis, maar er is wel echt een risicofactor om er een te ontwikkelen.” De leeftijdsgroep van deze jongeren is ook het meest kwetsbaar voor het ontwikkelen van een stoornis. “Als je eenmaal een psychiatrische stoornis ontwikkelt op die leeftijd, heb je de rest van je leven een blijvende kwetsbaarheid om psychische problemen te krijgen.”

Praktijk

Psychiaters zien steeds meer studenten en scholieren binnen komen met verschillende stoornissen. “Angststoornissen, stemmingsstoornissen en eetstoornissen nemen echt toe”, vertelt Prinsen. Daarnaast worden acute opnameklinieken steeds vaker bezocht door jongeren. “Het is daar echt druk. Ze zitten heel vol en dan zijn er ook geen andere plekken te vinden.”

Volgens hem rapporteren studentenvakbonden dat een groot deel van hun leden kampt met serieuze psychische schade. “Dit zijn eenzaamheidsklachten, somberheid en gedachten aan de dood. Die mentale schade is gewoon harde gezondheidsschade.” Er moet dan ook beter worden gelet op de mentale gezondheid van de studenten en scholieren. “Mentale gezondheid is ook onderdeel van de volksgezondheid en dat moeten we ook op die manier wegen.”

Toekomst

Door de sluiting van de scholen kunnen studenten en scholieren dus levenslange mentale schade oplopen. Prinsen vertelt dat er niet genoeg wordt gekeken naar de lange termijn gevolgen hiervan. “Dat verlies aan gezonde levensjaren, wat je daarmee veroorzaakt is veel groter dan wat je voorkomt met de hele coronabestrijding.” De jongeren worden met de coronamaatregelen hard aangepakt. “Deze groep wordt nauwelijks ziek, maar ze betalen verreweg de hoogste prijs voor de gevolgen van de maatregelen.”

RJN jongeren schade

Ster advertentie
Ster advertentie