Binnenland
NOS

'VS zit met zichzelf in de knoop', correspondent Wouter Zwart neemt afscheid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'VS zit met zichzelf in de knoop', correspondent Wouter Zwart neemt afscheid

Na bijna zeven jaar neemt NOS-correspondent Wouter Zwart afscheid van zijn standplaats in de Verenigde Staten. In Met het Oog op Morgen vertelt hij hoe het land is veranderd in die jaren.

Na een correspondentschap in China ging Wouter Zwart in 2012 aan de slag voor de NOS in Washington D.C. Die overstap was een grote: "In China krijgt de journalistiek de duimschroeven aangedraaid en in Amerika is dat bijna andersom. Dat is het land van de absolute persvrijheid. En iedereen praat in mooie quotes van twintig seconde."

Sandy Hook

"Hoe heeft dit kunnen gebeuren?" Die vraag stelde Zwart zich bij een van zijn eerste klussen in de VS, toen hij verslag moest doen van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School. Daar kwamen 28 mensen, waaronder twintig kinderen, bij om het leven. "Met terugwerkende kracht heeft die schietpartij me nog veel meer geraakt. Want inmiddels ben ik tientallen schietpartijen verder en heb ik nog steeds geen antwoord op die vraag. Ik vond dat zo symbolisch voor hoe dit land met zichzelf in de knoop kan zitten."

De verkiezing van Donald Trump tot president eind 2016 verergerde de polarisatie in de VS, denkt Zwart. "Maar dat heeft met veel dingen te maken. Ik leerde vroeger dat Amerika echt een supermacht was. De economie, het leger en de ultieme democratie. Onder Trump is een soort herdefiniëring van wat de rol van Amerika moet zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Cocon

En die polarisatie is terug te zien op sociale media. "De kritiek neemt toe, en dat vind ik goed als de kritiek terecht is. Ik vind wel dat sociale media een soort cocon zijn geworden. Iedereen kan zich lekker omringen met nieuws dat de eigen ideeën bevestigt. Daardoor zien mensen het verschil niet meer tussen kritische verslaggeving en kritiek uiten. Mensen halen dat door elkaar."

Correspondent Wouter Zwart neemt afscheid van de VS

Ster advertentie
Ster advertentie