Binnenland
BNNVARA

Trek paardenbloemen niet uit de tuin: ze zijn belangrijk voor bodem, insecten én de mens

foto: Vroege Vogels/Ans Bisselsfoto: Vroege Vogels/Ans Bissels
  1. Nieuwschevron right
  2. Trek paardenbloemen niet uit de tuin: ze zijn belangrijk voor bodem, insecten én de mens

We kunnen er lang of kort over wezen: paardenbloemen zijn niet populair. Even zoeken op het plantje en je komt gauw terecht op pagina's over onkruidbestrijding. En juist door al dat uit de tuin trekken, wegmaaien en bestrijden gaat de soort achteruit. Zonde! Het is namelijk een plant waar bodem, insect én mens van kan profiteren, vertelt Katja Staring in Vroege Vogels.

Een paardenbloem is heel gewoon, zou je zeggen, maar niets is minder waar. Er bestaan niet alleen meer dan duizend soorten in ons land, de plant is ook nog eens bijzonder nuttig. Niet alleen voor de bodem, maar ook voor insecten die ze graag opzoeken. Bovendien kan de mens profiteren van deze bloem, want je kunt er allemaal lekkere recepten mee bereiden.

Paardenbloem belangrijk voor weidevogels

Toch is de paardenbloem niet populair. In tegendeel: de plant wordt vaak gezien als onkruid. In de tuin, in plantsoenen en weilanden, overal wordt de paardenbloem uitgetrokken, weggemaaid of bestreden. Dat zorgt ervoor dat de soort achteruitgaat. Meer dan tachtig procent van de soorten, en daarbij dus ook de biodiversiteit, is verdwenen. En dat is een probleem, bijvoorbeeld voor insecten, maar ook voor weidevogels.

Als insecten in het vroege voorjaar weer tot leven komen, vinden ze de bloeiende paardenbloemen als waardevolle voedselbron. Ook de achteruitgang van weidevogels is te koppelen aan de verdwijning van de paardenbloemen uit de weidegebieden. Juist als de kuikens uit hun eieren kruipen vinden ze op snavelhoogte hun voedsel op de bloeiende paardenbloemen.

Dag van de paardenbloem

Dat was in 2020 reden voor Herbarium Frisicum en Taraxacum Nederland om de laatste zondag van april uit te roepen tot Nationale Dag van de Paardenbloem. Deze zondag is dat voor de derde keer. Met een fotoactie getiteld Monument voor de paardenbloem wordt iedereen gevraagd een foto van de paardenbloem te maken en die op Instagram te plaatsen. Hopelijk wordt hiermee korte metten gemaakt met het imagoprobleem die de bloem heeft, want hij is gewoon hartstikke mooi.

foto: © Jeannette Parramore

Monument voor de paardenbloem ©Jeannette Parramore

Paardenbloemhoning

En als je nou denkt, wat kan ik dan maken van een paardenbloem? Bijvoorbeeld dit recept van Katja Staring van Dailygreenspiration voor Paardenbloemhoning:

Pluk 50 gram bloemen op een schone plek. Doe ze in een pan met 2 grote schijven (bio)citroen. Voeg voor extra smaak een kaneelstokje toe. Schenk er kokend water op tot de bloemen net onder staan (plm 300 milliliter). Laat het 24 uur intrekken. Zeef het mengsel vervolgens in een schone theedoek en knijp die goed uit. Kook het verkregen sap met 250 gram geleisuiker tot gelei. Giet het kooksel in een schone jampot en laat die ondersteboven afkoelen.

Dag van de paardenbloem

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie