Binnenland
BNNVARA

Gebruik geen azijn tegen (on)kruid in de tuin!

foto: Vroege Vogels/Sam Dijkstrafoto: Vroege Vogels/Sam Dijkstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebruik geen azijn tegen (on)kruid in de tuin!

In de uitzending van Vroege Vogels van 6 februari kwam een opvallend advies langs. Als alternatief voor de gifspuit met glyfosaat, zou je volgens Wijnand Sukkel van de 'Boerderij van de toekomst' gewone schoonmaakazijn kunnen gebruiken in de strijd tegen onkruid. "Een slecht en bovendien illegaal idee", zegt tuinpublicist Katja Staring.

Schoonmaakazijn mag dan wel in heel veel keukenkastjes staan, volgens het RIVM is het gewoon een verboden middel als het gebruikt wordt om onkruid of groene aanslag op het terras te bestrijden. "En terecht!", zegt Katja Staring. "Azijn is zó zuur, dat niet alleen de planten maar ook het bodemleven eraan kapot gaat. Het mag dan misschien wel 'grootmoeders wijsheid' zijn, maar daarmee is het net als chloor, groene zeep, zout of kokend water nog geen goed idee!"

Koester de kruiden

In plaats van schoonmaakazijn heeft Staring een veel beter advies: doe niets! "Je kan onkruid ook koesteren. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar die paardebloemen in je gras. Ze zijn een vroege bron van insectenvoeding, ze halen met hun lange penwortel heel veel voedingsstoffen naar boven voor andere planten en ze zijn nog lekker ook. Waarom zou je die kruiden dus 'onkruiden' noemen en ze bestrijden?!"

Spierkracht

Als je dan écht van ongewenste plantjes af wil, dan is er volgens Staring maar één goed advies: "Hou je tuin en jezelf in topconditie met spierkracht. Met een krabbertje of een gewoon schillenmesje kan je mos of andere plantjes tussen de voegen van je tegels vandaan halen. Maar ja, zelfs dat 'voegleven' heeft nut in je tuin. Ook daar komen bijvoorbeeld zandbijen op af. En als je dan écht geen plantjes tussen de tegels wil, leg dan gewoon geen tegels neer!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onkruid geen azijn

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie