Het jaar 2018: spetterende sportprestaties, warmterecords en (stiekem) een prima economie
- Nieuws
- Het jaar 2018: spetterende sportprestaties, warmterecords en (stiekem) een prima economie
Nu het jaar er bijna op zit, blikt Spraakmakers terug met een aantal experts: wat was 2018 voor jaar op het gebied van klimaat, sport en economie? "We zijn stelselmatig negatiever over waar we naartoe gaan dan over waar we vandaan komen."
Samen uitvechten
Barbara Barend, sportjournalist en hoofdredacteur van Helden Magazine, heeft genoten van de Nederlandse sport. ''Het was wederom een jaar waarin de vrouwen zo veel beter presteerden dan de mannen. Vrouwelijke sporters behaalden twee keer zo veel gouden medailles'', zegt Barend deze ochtend in Stand.nl op NPO Radio 1.
''Het was een prachtig jaar. Wielrenners Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen die het met elkaar uitvechten, Kiki Bertens, Max Verstappen, Bibian Mentel die Paralympisch goud wint, al dan niet nog steeds met kanker in haar lijf. En natuurlijk Suzanne Schulting en Kjeld Nuis, onlangs nog verkozen tot Sportvrouw en Sportman van het Jaar. Ik kan wel door blijven gaan.''
Extreem warme zomer
Barend kijkt dan ook zeer uit naar 2019. ''Sowieso naar het WK Voetbal voor vrouwen en naar de eerste grandslam titel van Kiki Bertens. Die gaat er zeker komen, ja.''
Weerman Gerrit Hiemstra is iets minder positief gestemd wanneer het op het klimaat aan komt. ''Het was echt extreem dit jaar, niet alleen de warmte, maar ook het aantal zonuren. Dit is een voorbeeld van wat we later vaker zullen meemaken, vanwege de klimaatverandering.'' Hiemstra denkt dat mensen zich dit jaar bewuster zijn geworden van het klimaat en de rol van de mens. "Ook door het klimaatakkoord krijgen mensen het idee: er gaat iets in mijn huiskamer, in mijn leven, veranderen en er móét ook iets veranderen."
Dreiging
Dan de economie. Hoewel de werkloosheid laag is en de groei stevig doorzet, is de Nederlander er niet gerust op. "Er hangt dreiging in de lucht, dat blijkt ook uit rapporten van het SCP", vertelt econoom Sandra Phlippen. "Door allerlei negatieve nieuwsberichten over de Brexit, de Italiaanse begroting en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten denkt men: dit kan bijna niet goed blijven gaan, hoe gaat dit mij raken?"
We zien de toekomst negatiever dan het verleden
Volgens Phlippen, econoom bij ABN Amro en docent aan de Erasmus School of Economics, is hierbij sprake van een opvallende tendens. "We zijn stelselmatig negatiever over waar we naartoe gaan dan over waar we vandaan komen. Met andere woorden: we zien de toekomst negatiever dan het verleden. Dat heeft met dat gevoel van dreiging te maken."
Weer vannacht
Terug naar de nabije toekomst. Hoe ziet het weer eruit op Oudejaarsnacht? "Het zal droog zijn en zeker niet koud. Ik denk een graad of zeven", aldus Gerrit Hiemstra. En is dat siervuurwerk een beetje te zien? "Ja hoor, zo laag hangt de bewolking niet."