Binnenland
NTRPowNed

Marktweg in Den Haag herbergt vele nationaliteiten, toch is ieder huis in oranje gehuld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marktweg in Den Haag herbergt vele nationaliteiten, toch is ieder huis in oranje gehuld

De Marktweg in Den Haag is dit EK omgedoopt tot Oranjeweg. En terecht. Er hangt inmiddels ruim 64 kilometer aan oranje vlaggetjes en de huizen zijn volledig in het oranje ingepakt. De buurt trekt veel bekijks van mensen uit hele land. En volgens Danny van Dijk die samen met zijn broer Raymond de organisator is van deze Oranje-gekte weten ook de grote buitenlandse persbureaus als Reuters en AP inmiddels waar de Marktweg ligt.

5 Dagen... meest oranjestraat in Den Haag. Marktstraat

In april begonnen

Sinds het EK in 1988 is het bij ieder EK en WK raak op de Marktweg. "Het is iedere keer weer groter en gekker", aldus Danny. De blikvanger dit EK is een enorme opblaasleeuw van tien bij vijf meter. Maar dan moeten de weergoden wel meewerken. Vanaf windkracht vijf is het te gevaarlijk om het enorme dier te plaatsen.

Danny en buurtbewoners zijn eind april al begonnen met de voorbereidingen. Waarbij zo zegt Danny, iedere bewoner enthousiast is en zijn of haar steentje bijdraagt. Dat kan zijn door een gift of door mee te helpen de straat en de buurt zo mooi mogelijk te maken. Volgens Danny van Dijk is het "twee maanden lang burendag".

Oranje is van iedereen

De Marktweg die op de grens van de Schilderswijk en Transvaal ligt, herbergt vele nationaliteiten. Toch is ieder huis in oranje gehuld. Tijdens het EK is dan ook iedereen voor het Nederlands Elftal. Een Bulgaarse buurtbewoner zegt het allemaal prachtig te vinden en dat hoor je overal terug in de wijk.

Organisator Danny van Dijk vult aan: "Er wonen hier bijvoorbeeld ook veel Turkse mensen. Die vinden het net zo geweldig als wij. Ze helpen ons mee en sponsoren ons. Daarbij juichen ze net zo hard voor Nederland als voor Turkije. En dat doen wij andersom ook. We zijn deze weken allemaal met hetzelfde bezig en dat is goed voor de buurt en de sfeer. Iedereen helpt elkaar."

Andere landen

Als het aan Danny en zijn broer Raymond ligt volgen andere steden in Europa hun voorbeeld. Hij zag op foto’s hoe bijvoorbeeld de Engelsen hun straat versieren met vlaggen. Ze zijn nu bezig een website op te zetten waarbij andere landen ook hun voetbalpassie en versierkunsten kunnen laten zien. "Een soort Eurovisie Songfestival, maar dan rondom het EK en WK, dat is wel een droom ja."

Niets missen van het EK?

Luister elke speeldag naar de NOS Voetbalpodcast EK-editie. Nog voor je eerste kop koffie ben je bijgepraat door Arno Vermeulen, Jeroen Stekelenburg en een dagelijkse tafel met gasten.

Liever kijken? Ze zijn ook te zien op het YouTube-kanaal van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie