Binnenland
NOS

'Vrouwen spelen nauwelijks een rol in de geschiedenisboeken'

foto: F-SITEfoto: F-SITE
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen spelen nauwelijks een rol in de geschiedenisboeken'

"Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft?" Met deze woorden start het manifest van de stichting Jonge Historici en Van Gisteren. Met behulp van eencrowdfundingsactie, die bijna voltooid is, willen zij in het voorjaar van 2018 een educatieplatform lanceren.

Historica Agnes Cremers vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het platform, dat F-site gaat heten, zich gaat richten op de jongere generaties. "Alette Jacobs kennen zij wel, maar verder niemand," volgens haar. "In de geschiedenisboeken lijkt het wel of de vrouw pas ontstond bij de feministische golven."

Historica Agnes Cremers vindt dat er meer vrouwen in de geschiedenisboekjes moeten komen

Cremers erkent dat vrouwen in het verleden een minder prominente rol speelden door de ongelijke positie in het verleden. Maar er zijn genoeg vrouwen die het verdienen om in de lesmethodes opgenomen te worden, maar daar niet in beland zijn. Een klein voorschotje: kent u deze vrouwen?

Jacoba van Tongeren, verzetsstrijdster

De dochter van KNIL-officier Hermannus van Tongeren groeide op in een verplaatsbare ambtswoning in het oerwoud van toenmalig Nederlands-Indië. Ze is 36 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en werkzaam als maatschappelijk werkster bij de Centrale voor Werklozenzorg. Van Tongeren was de enige vrouw die een grote verzetsgroep oprichtte: Groep 2000.

De groep zorgde in de vijf oorlogsjaren voor zo'n 4500 onderduikers in de regio Amsterdam en stond aan de wieg van het verzetsblad Vrij Nederland. De verzetsheldin leidde de groep, bestaande uit ongeveer 140 leden.

© Collectie Stichting 1940-1945

Anne Zernike, predikant

Anne Zernike werd in 1911 de eerste vrouwelijke predikant van Nederland, zes jaar na de openstelling van de Doopsgezinde Broederschap om het ambt voor vrouwen open te stellen.

Als stedeling uit Amsterdam ging ze aan de slag in de Friese dorpsgemeente Bovenknijpe (bij Heerenveen). Bij de installatie van Zernike wilde ze geen speciale aandacht besteden aan haar vrouw-zijn. Later ging ze in Rotterdam aan de slag en promoveerde ze op 'historisch materialisme an sociaaldemocratische ethiek'.

Kenau, verzetsstrijdster

Kenau Simonsdochter Hasselaer staat in Haarlam bekend om haar rol in het beleg van Haarlem, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De houthandelaar en scheepbouwer hielp mee met reparaties aan de stadswallen van de stad, nadat die beschadigd zijn geraakt door Spaanse aanvallen.

Pas na haar dood ontstaat er een cult rondom haar persoon en haar rol in het Beleg. Het verhaal ontstond dat zij met teerkransen tegen de Spanjaarden vocht of zelfs een leger van 300 vrouwen te hebben aangevoerd, die met kokend water, brandend stro en gesmolten pek de strijd aangingen.

Marga Klompé, minister

De Arnhemse Margaretha Albertina Maria Klompé is na een studie scheikunde, natuurkunde en medicijnen actief in het verzet in de Tweede Wereldoorlog als koerierster. In 1948 treed ze toe tot de Kamerfractie van CDA-voorloper KVP. Acht jaar later wordt ze de eerste vrouwelijke minister van Nederland.

Na de portefeuille van Maatschappelijk werkt (in het kabinet-Drees III) wordt ze minister van Cultuur. In die rol voorkwam ze de volledige demping van de Utrechtse singels, door de bekende wateren tot rijksmonumenten te verklaren.

Ster advertentie
Ster advertentie